Klik venligst
VÅRD & OMSORG 2022-11-04 KL. 16:03

Regionen säger nej till tillfälligt listningstak

Av Johan W Jönsson

Region Halland har satt ner foten. Det blir inget tillfälligt listningstak för vårdcentralerna som ansökt om detta. Den vårdcentral som ansökt om listningsstopp har dock fått ok.

Regionen säger nej till tillfälligt listningstak
Populära vårdcentraler får inte säga nej till patienter. Regionen säger nej till tillfälligt listningstak. Foto: Rickard Gustafsson/arkiv

Det har gjorts en ändring i Hälso- och sjukvårdslagen som ger vårdcentraler rätten att ansöka om att begränsa antalet listade patienter. Regionen får endast avslå om det finns särskilda skäl.

Region Halland gör skillnad på listningsstopp och listningstak. Vid ett stopp får vårdcentralen ett år på sig att komma tillrätta med det som gör att man inte kan ta emot fler patienter.

I dagsläget är det inga vårdcentraler i Laholms kommun som ansökt om tillfälligt listningstak. De fem i Halland som ansökt om tak fick avslag.

Vårdcentralen i Lilla Träslöv ansökte om stopp och fick klartecken. Vid stopp undantas nyfödda samt boende på äldreboenden. De sistnämnda listas på den vårdcentral som har ansvar för boendet.