Klik venligst
VÅRD & OMSORG 2023-06-15 KL. 06:04

Nyrenoverad BVC – till allas belåtenhet

Av Rickard Gustafsson

Fräscht, ljust och luftigt. De positiva omdömena haglade från både besökare och personal under Öppet Hus på den nyrenoverade barnavårdscentralen på Familjecentralen i Laholm, vilken tillhör regionens vårdcentral Centrum Laholm.
– Det är helt annorlunda nu jämfört med tidigare. Mycket trevligare, säger Blerina Pestova som var där med dottern Alea.

Nyrenoverad BVC – till allas belåtenhet
Såpbubblor kan få de mest ledsna barn på gott humör och lilla charmtrollet Alea älskade bubblorna. Hon och mamma Blerina Pestova var en av många barnfamiljer som besökte Öppet Hus på barnavårdscentralen på Södra Stenbrogatan. Foto: Rickard Gustafsson

I 20 års tid, på ett ungefär, har Familjecentralen huserat på Södra Stenbrogatan i Laholm. Där har kommunen och regionen, under ett och samma tak, samlat det mesta som barn, föräldrar och blivande föräldrar kan ha nytta och behov av.

Här pratar vi kvinnohälsovård, barnhälsovård, öppen förskola, rådgivning och stöd från socialtjänsten och alla familjer med barn i 0-6-årsåldern är välkomna, kostnadsfritt. Stöden och hjälpen som finns att hämta består av allt från barnmorskor, sjuk- och undersköterskor, till läkare, kuratorer och logopeder.

Två decennier av frekvent arbete och tiotusentals besökare sätter dock sina spår när det kommer till slitage på såväl fastighet som inredning.

I höstas påbörjades renoveringen av barnavårdscentralen och under onsdagen arrangerades Öppet Hus för att visa upp de nya lokalerna för allmänheten.

– Ska man vara ärlig var det ganska nedgånget tidigare, men nu är allt nytt – förutom ytterskalet, säger bvc-sköterskan Karin Ragnarsson som är mycket nöjd med resultatet.

Bvc-sköterskorna Camilla Ehrenskär och Karin Ragnarsson är stormförtjusta i sina nya fräscha lokaler på Familjecentralen. Även Ann Davidsson jobbar som bvc-sköterska men saknas på bilden. Foto: Rickard Gustafsson

När LT tar en pratstund med Karin och hennes kollegor förstår man att den nya BVC-delen tagits emot på ett bra sätt.

– Tidigare hade vi mycket hyllor, men nu har vi grejerna i lådor och det gör det mycket lättare att städa och hålla rent, säger Camilla Ehrenskär, även hon bvc-sköterska.

Nya golv, ny och mer praktisk inredning, bättre belysning och vit färg på väggarna har skapat en fräsch, ljus och luftig miljö.

Karin Ragnarsson sätter betyg på trivseln jämfört med tidigare.

– Mellan 0 och 100? Då tänker jag 100 och vi har själva fått vara med och bestämma interiör. Det är viktigt för det är vi som vet vad som behövs och hur vi vill ha det.

Tas de upprustade lokalerna emot av besökarna på samma sätt? Åtminstone om man får tro mamman Blerina Pestova från Laholm som kom med sin dotter Alea.

– Det är helt annorlunda nu jämfört med tidigare, mycket trevligare. Jag tycker det är jättemysigt att komma hit, säger hon och fortsätter:

– Det är bra för barnen också då det finns en massa leksaker. Jag tycker att det är jättebra ställe för min dotter, säger hon till LT.

Alla barn kunde få sin nallebjörn undersökt av en doktor på Nalle-mottagningen på barnavårdscentralen på Familjecentralen i Laholm.

Foto: Rickard Gustafsson

Öppet Hus-dagen bjöd på en rad spännande och nyttiga saker som spädbarnsmassage, HLR-utbildning, smörjskola och möjlighet att ”Fråga doktorn”, men också fiskedamm och en populär Nalle-mottagning.

– Barnen har fått ta med sig sin nalle till doktorn för att få den undersökt. Doktorn har lyssnat på hjärtat, tagit tempen och gett vaccinsprutor, berättar Camilla Ehrenskär.

Intresset för de nya lokalerna var stort.

– Det har varit jättemånga här i dag, säkert 50 barnfamiljer och det är vi jättenöjda med, säger Karin Ragnarsson.

Under Öppet Hus-dagen förevisades hur man masserar spädbarn. På bilden ses bvc-sköterskorna Karin Ragnarsson och Camilla Ehrenskär samt läkaren Halima Bihi.

Foto: Rickard Gustafsson