Klik venligst
VÅRD & OMSORG 2023-09-14 KL. 06:02

Nej till skobidrag för vårdanställda

Av Johan W Jönsson

Kommunstyrelsen ger HR i uppdrag att ta fram riktlinjer när det gäller kläder, skor och skyddsutrustning för kommunanställda. Men man säger nej till bidrag till arbetsskor för vårdpersonal just nu.
– Vi konstaterar att det inte finns budget i nuläget att införa ett bidrag eller fria arbetskläder eller skor som är skattepliktiga, säger kommunstyrelsens ordförande Ove Bengtsson (C).

Nej till skobidrag för vårdanställda
Kommunstyrelsen säger nej till skobidrag för vårdanställda. Det finns inte pengar för ändamålet och riktlinjer behöver tas fram. Foto: Rickard Gustafsson/arkiv

Därför föreslår kommunstyrelsen att motionerna kring skobidrag avslås av kommunfullmäktige. Kommunal väckte frågan om skobidrag och två partier har motionerat i frågan.

Dels handlar det om Vänsterpartiet men även Laholmspartiet. Socialnämnden är för ett skobidrag till personal inom vård och omsorg men det finns inga pengar i budgeten för ändamålet.

– De tyckte att det var bra för deras personal men de hade inte pengar till det. Samtidigt konstaterar man att såväl kläder som skor är skattepliktiga, säger Bengtsson och fortsätter:

– I och med att det är så måste vi ha ett förhållningssätt kring hur vi hanterar det här i kommunren. Då är det fler arbetsgrupper som ska ha skor. Hela lärarkåren står och går mycket.

Kommunstyrelseordföranden menar att det behöver tas fram riktlinjer kring hur kommunen ska göra. Varför ska en arbetsgrupp få skor men inte en annan?, frågar han sig.

Förslaget var ett bidrag på 500 per vårdanställd inom kommunen. Det skulle kosta socialnämnden 530 000 kronor. De pengarna har inte nämnden själv och KS säger alltså nej.

Det lämnas en lucka för skor i framtiden. Beroende på vad HR-avdelningen kommer fram till. Men då ser Bengtsson gärna att kommunen verkligen ser till att det blir rejäla skor.

– Med ett bidrag, blir det riktiga skor då? Kommer man nu fram till att vi ska göra det här så får nog kommunen stå för hela biten. Vi får se vad HR säger, avslutar Bengtsson.