VÅRD & OMSORG 2023-10-14 KL. 06:02

Nathalie och Tioo är certifierat vårdhundsteam

Av Johan W Jönsson

Nathalie Örjansson från Vallberga och hennes hund Tioo har blivit certifierat vårdhundsteam. Tioo är en korthårig normaltax. Han är den första certifierade vårdhunden av sin ras i Sverige.
– Det finns ingen annan tax som är utbildad inom SIS-standarden. Det känns kul att vara först, berättar Nathalie.

Nathalie och Tioo är certifierat vårdhundsteam
Nathalie Örjansson och Tioo är nycertifierat vårdhundsteam. Han är den första taxen som blivit utbildad till vårdhund enligt SIS-standarden i Sverige. Foto: Johan W Jönsson

SIS-standarden innebär att föraren ska vara utbildad inom vård eller skola. Dessutom ska man ha minst två års yrkeserfarenhet innan utbildningen kan påbörjas.

– Hunden måste vara minst ett år gammal innan den får lämplighetstestas för utbildningen. Då testas så att den är kapabel att jobba inom vård och skola, berättar Nathalie.

När väl det är avklarat väntar 800 timmars utbildning under ett år. 100 av dessa timmar består av praktik. I Nathalie och Tioos fal gjordes denna på Randerslund i Ränneslöv.

– Jag är utbildad undersköterska och jobbar på ett särskilt boende i Halmstad. Nu när Tioo är färdig blir jag specialistundersköterska, ler Nathalie.

Ber matte Nathalie Örjansson så plingar vårdhundstaxentaxen Tioo på klockan med tassen. Foto: Johan W Jönsson

Hon fick skriva två prov och sedan bedömdes Tioo och Nathalie av en utomstående person som kollade så att allt såg bra ut. Kvalitetstester och veterinärbesiktningar görs regelbundet.

Nathalie fick idén då hon såg på Svenska hjältar-galan på TV 2021. Djurhjälten det året var en terapihund och det tänkte hon att den då halvårsgamla Tioo kunde bli.

– Men han var ju tax och de blir normalt inte något sådant. Men jodå! Jag hittade vårdhundsskolan, testade och gick igenom. Så det var jätteskoj!

Vad talar emot taxar i det här fallet?

– Taxar är envisa och inte så lättlärda alltid. Inte som labradorer som har lätt för att apportera och hämta saker och gillar närhet och att gosa. Så är inte alla taxar.

Tanken är att Tioo ska finnas för brukarna som tröst vid depression, för att träna minne, bålstabilitet och motorik. Han har redan visat att han gör skillnad på Randerslund.

– Han har hjälpt både dementa och strokepatienter. Dessutom har de som varit orörliga klarat mer efter träffar med Tioo. Många blir gladare och piggare av en hund.

Hur känns det för dig att göra sådan skillnad?

– Det är väldigt roligt! Personer som inte ens vill gå upp ur sängen vill plötsligt upp och gå. Det har varit god respons både från de boende, anhöriga och personal.

Tioo kan hämta ringar på matte Nathalie Örjanssons uppmaning. Foto: Johan W Jönsson

Nathalie och Tioo finns tillgängliga för de olika särskilda boendena i kommunen. På sikt hoppas Nathalie kunna gå ner i nuvarande tjänst för att kunna arbeta på deltid i vårdhundsteamet.

Har du alltid varit hundmänniska?

– Detta är min första hund. Pappa har alltid velat ha en tax och när han fyllde jämnt köpte jag Tioo till honom. Så vi har honom ihop, berättar Nathalie.

Tioo är lättlärd och tillskillnad från många andra taxar har han inte så mycket jakt i sig. Hans driv ligger istället i att finnas för människor. Enligt Nathalie älskar han sitt jobb.

– Som vårdhund ska man vara lyhörd, inte vara rädd för nya människor, ha tillit och lyssna på andra än bara ägaren samt vara sällskaplig och tycka om närhet. Det gör Tioo.

Han kan gå i dubbelkoppel vid rullator, spela Yatzy genom att knuffa tärningarna med nosen, apportera fem olika material och göra fem olika trick.

– Jag är nästan taggad på att utbilda en hund till. Nu har jag grunderna och utbildningen blir inte lika lång. Målet är att fortsätta även efter att Tioo gått i pension, avslutar Nathalie Örjansson.