Klik venligst
VÅRD & OMSORG 2022-12-30 KL. 06:00

Marie vann drottningens pris för god demensvård

Av Carina Nilsson

Marie Svensson, som driver en dagverksamhet för dementa på Hallandsåsen, blev nyligen vinnare i drottning Silvias rikstäckande tävling som syftar till att lyfta fram demensvården.

– Jag hoppas att priset ger möjlighet för mig att kunna sprida min idé och motivera andra, säger hon.

Marie vann drottningens pris för god demensvård
Marie Svensson fick drottning Silvias pris för sin idé om att låta dementa vistas i en miljö med djur och natur. Foto: Carina Nilsson

Nyligen kunde Bjäre Nu berätta att Marie Svensson, som driver Gärdets omsorg på Hallandsås, blivit utsedd till en av tre finalister i tävlingen Queen Silvia Nursing Award 2022.

Priset har tidigare delats ut till sjuksköterskor inom demensvård, men i år valde man att även instifta ett pris för undersköterskor inom demensvården.

Marie blev en av tre finalister i Sverige som fick presentera sin idé för en jury och svara på frågor. Dagen före julafton fick hon beskedet att hon vann med sin idé om att låta personer med demens och/eller kognitiv svikt komma ut i en miljö med djur och natur.

– Det är inte klokt att det faktiskt gick hela vägen. Jag vågade knappt tro att det var sant, säger hon om den tidiga julklappen.

Att Marie startade sin verksamhet var en kombination av ett brinnande intresse för demensvård samt att hon och familjen flyttade till gården Bingsgärde på Hallandsås.

– Jag hade en väldigt tydlig idé om vad jag ville göra, och med gården här så fanns det en möjlighet att skaffa djur och förverkliga den. Men det tog lång tid innan jag fick alla tillstånd och innan det blev snurr på verksamheten. Men familjen har hela tiden stöttat mig och jag har kunnat jobba som undersköterska på kvällar och helger för att få det att gå runt.

Att Marie vann drottning Silvias pris betyder mycket för henne.

– För mig är det stort. Drottningen har alltid varit en förebild inom demensvården och att juryn fastnade för min idé känns som ett stort erkännande och lite av en revansch för alla år jag kämpade, säger hon.

Marie kommer att få ta emot priset av drottning Silvia själv i september nästa år, men priset innebär också att hon får möjlighet att sprida sin idé under hela året.

– Detaljerna är inte klara än, men jag hoppas kunna inspirera andra genom att berätta om min resa och hur jag har gjort. Det är inte så enkelt som att man bara har en bra idé, utan man får kämpa på många olika sätt, särskilt när man driver en verksamhet som bygger på olika politiska beslut, säger hon.

Förutom äran vinner Marie också 60 000 kronor.

– Jag har inte bestämt vad jag ska göra för pengarna än, men en del ska gå till familjen som har stöttat mig helhjärtat i det här under alla år, säger hon.