Klik venligst
VÅRD & OMSORG 2024-06-05 KL. 06:03

Lättnad bland vårdanställda på Smedjebacken

Av Rickard Gustafsson

Socialförvaltningens upphandling av korttidsplatser är avbruten. Beskedet om att det jobbas för en paviljonglösning i Knäred tas emot med försiktigt jubel av personalen.
– Det var en lättnad, jätteskönt!, säger undersköterskan Charina Jönsson som jobbat på Smedjebacken sedan 1982.

Lättnad bland vårdanställda på Smedjebacken
Charina Jönsson, Bodil Lindberg och Linda Johansson har tillsammans 73 arbetsår på Smedjebacken. De berättar att det funnits en oro över att det sammansvetsade gänget skulle splittras. Foto: Rickard Gustafsson

På Smedjebackens korttidsboende har det varit ett par turbulenta veckor sedan personalen fick beskedet att vårdboendet måste stänga efter att fastighetens brandskydd dömts ut.

Efter stormötet där cheferna informerade om vad som hänt och vad som var på gång spreds naturligtvis stress, nervositet och oro i leden.

– Ja, man kände oro över att vår grupp skulle splittras då man inte visste vart alla skulle ta vägen. Vi har ju ändå jobbat ihop i så många år, säger Linda Johansson som jobbat på Smedjebacken sedan 2001.

Bodil Lindberg som jobbat på korttidsboendet i åtta år berättar att det ”absolut fanns en oro”.

– Beskedet om att det fanns en risk att man kunde bli av med jobbet gillade jag inte. Det var många frågetecken, men vi har en bra chef som uppmanade oss att vara lugna och sitta stilla i båten, säger hon till LT.

Undersköterskorna ger tummen upp för den nya given. De hoppas nu att makthavarna i kommunen skrider till verket och fattar beslut om paviljongerna snarast möjligt. Allt för att skapa lugn och ro i verksamheten så att fokus kan läggas på det som är viktigast – vården av patienterna.

Viss osäkerhet finns att ”hemtrevlighet”-känslan försvinner och att det blir lite trängre utrymmen om och när det blir en flytt till paviljongerna, men diskussionen sammanfattas ändå med känslan av att ”det blir nog säkert bra”.

Smedjebacken byggdes och invigdes 1981 av Landstinget Halland – långt innan nuvarande brandskyddsregler.

I 42 år har det varit Charina Jönssons arbetsplats. Hon cyklar till jobbet varje dag och betonar betydelsen av att korttidsplatserna blir kvar i Knäred och i kommunen.

– Det här var ett trevligt besked! Inte bara för oss som arbetar här utan också för kommuninvånarna som ska få en korttidsplats. De äldre hade ju till och med kunnat hamna utanför länsgränsen så det var skönt både för dem och deras anhöriga, säger Charina Jönsson.

LÄS MER: Hotade vårdjobb inte längre i akut fara

LÄS MER: Vårdboende stängs – brandskyddet håller inte måttet