Klik venligst
VÅRD & OMSORG 2023-07-05 KL. 14:44

Laholmshälsan näst bäst i länet enligt patienterna

Av Johan W Jönsson

Laholmshälsan är näst bästa vårdcentral i länet och den 18:e bästa i hela landet enligt den nationella patientenkäten. I Halland är det bara Söndrumskliniken i Halmstad som får bättre betyg.
– Det känns helt fantastiskt! Det är ett kvitto på att vi gör ett bra jobb, säger Laholmshälsans VD Jenny Kolnig.

Laholmshälsan näst bäst i länet enligt patienterna
Laholmshälsans personal gläds över resultatet i patientundersökningen där vårdcentralen hamnar i topp. Foto: Laholmshälsan

Patientenkäten genomförs årligen bland patienter i hela Sverige. Den mäter bland annat delaktighet och involvering, respekt och bemötande samt tillgänglighet.

– Vi har varit i topp i Laholms kommun i sex, sju år i följd. I och med att vi placerar oss högt år efter år så känner vi att vi gör ett väldigt bra jobb, säger Jenny.

– Många vårdcentraler i Halland och Laholm ligger högt patientnöjdhetsenkäten. Det är väldigt glädjande och ett tecken på att vi har bra vård i vårt län, fortsätter hon.

På tredje plats i Halland slutar Nya Säröledens Familjeläkare i Kungsbacka. I Laholms kommun ligger även Strandängshälsan (femma) och Lagaholmskliniken (sexa) högt på länslistan.

– Det är väldigt rolig läsning att vi är där uppe igen och det märker man då våra patienter uttrycker sin nöjdhet och att fler patienter listar sig hos oss. Även på fler och fler företag väljer ansluta sig till vår företagshälsovård, säger Jenny.

Jenny Kolnig är VD på Laholmshälsan. Hon tror att det höga betyget främst beror på vårdcentralens tillgänglighet. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Vad beror det på att ni är så uppskattade?

– Vi får höra från de patienter som listar om sig hit att det är tack vare vår tillgänglighet och personalens fina bemötande. För mig är det viktigast. Vi har god medicinsk kompetens i hela Sverige men det handlar även om kund-bemötande.

Hur kan ni vara så tillgängliga?

– Laholmshälsan ägs av en ekonomisk förening. Vi har inga vinstutdelningar. Allt överskott återinvesteras i företaget så jag har bemannat upp och har en hög bemanning.

– Vi har ny teknologi och ny apparatur som underlättar flödet på patienter. Det är lätt att komma till här och det är uppskattat av våra patienter, säger Jenny.

I landet toppas enkätundersökningen av Äppelvikens läkarmottagning i Stockholm. Söndrumskliniken är på plats elva och Laholmshälsan på plats 18.

Söndrumskliniken i Halmstad är erkänt populär och omskrevs i Hallandsposten då de var för listningstak på grund av för högt patienttryck.

– Det är svårt att få listningsstopp i Halland. Vi på Laholmshälsan har inte begärt det. Vi ökar våra lokaler och vår bemanning istället. Vi vill ta emot kommunens invånare, avslutar Jenny Kolnig.