Klik venligst
VÅRD & OMSORG 2023-03-13 KL. 06:04

Krav på munskydd i äldreomsorgen försvinner

Av Rickard Gustafsson

Nu tas kravet om munskydd bort för vård- och omsorgspersonal bort i Halland. Beslutet har fattats av Smittskydd Halland efter att smittläget för en rad virussjukdomar bedömts som väsentligt lugnare.

Krav på munskydd i äldreomsorgen försvinner
Efter lång, lång tid behöver inte vård- och omsorgspersonal inom äldrevården längre bära munskydd på jobbet. Foto: Bildbyrån

Rekommendationerna om användning av munskydd inom äldreomsorg och hemsjukvård återgår till ett normalläge, skriver Region Halland i ett pressmeddelande.

Beslutet kommer efter att smittläget för covid-19, influensa och RS bedömts vara väsentligt lugnare i Halland och gäller från och med den 9 mars.

För många anställda inom vård- och omsorg lär beskedet tas emot med lättnad efter att man tvingats ha munskydd varje dag på jobbet under lång tid. Efter slopandet av munskyddskraven finns heller inget krav på att ha en särskild plats där patienter eller andra besökande själva kan förse sig med ett munskydd.

Rekommendationen är dock att alla vårdmottagningar även fortsättningsvis erbjuder handsprit för patienter och besökande samt har munskydd att erbjuda om någon aktivt frågar efter det.

Smittskydd Halland påpekar dock att vid utbrott av smitta gäller som vanligt särskilda regler.