Klik venligst
VÅRD & OMSORG 2022-04-21 KL. 12:04

Kommunen kräver polisutdrag för jobb inom vård och omsorg

Av Johan W Jönsson

Kommunstyrelsen är enig - polisutdrag behövs för att få jobb inom vård och omsorg i Laholms kommun. Utdrag från polisens belastningsregister är redan idag ett krav för att få jobb inom förskola och skola.

Kommunen kräver polisutdrag för jobb inom vård och omsorg
Kommunen kommer kräva att den som nyanställs inom vård och omsorg har med sig ett polisutdrag. Roland Norrman (M) är ordförande i personal- och organisationsutskottet. Arkivbild

Socialnämnden hade bett personalavdelningen att undersöka om möjligheten att utkräva utdrag från polisens belastningsregister för att få anställning inom vård och omsorg i kommunen.

– Inom skolan är det lagstadgat, här är det inte så. Men man vill ändå ha det. Vi undersökte möjligheten och kommer att utkräva det av de som nyanställs, säger Roland Norrman (M) som ordförande i kommunstyrelsens personal- och organisationsutskott.

Laholms kommun vill helt enkelt inte att kriminellt belastade personer ska få arbeta inom vård och omsorg i kommunen. Den som vill jobba inom verksamheterna ska själva ta med ett utdrag samt giltigt körkort.

– Vi vill uppnå att folk inom belastningsregistret inte ska vara inne hos våra äldre, det är ju faktiskt deras hem vi pratar om. Det är inte anständigt att de ska behöva vara oroliga för det. Sedan kan det ju hända saker ändå, säger Norrman.

Det handlar om vad som finns i belastningsregistret. En fortkörningsbot gör per automatik inte en person sämre lämpad att jobba med äldre personer eller människor som behöver vård.

– Detta är bara en del av punkterna som ska bedömas. Men det kan ju vara sådant som är alldeles uppenbart icke lämpligt. Vi har inte definierat exakt vad det är. Det blir upp till anställande nämnd, som en del av hela underlaget vid en anställning, säger Norrman.

Eftersom att kommunstyrelsen är enig i frågan blir klubbandet i kommunfullmäktige troligtvis bara en formsak.


Roland Norrman (M) är ordförande i personal- och organisationsutskottet. Arkivbild