Klik venligst
VÅRD & OMSORG 2022-09-27 KL. 17:21

Kämpar för de med neurologiska diagnoser

Av Johan W Jönsson

Carina Holgersson från Vindrarp och Emil Bengtsson från Våxtorp är båda med i styrelsen för Neuro i Halland. Tillsammans vill de informera om neurologiska sjukdomar med hjälp av egna erfarenheter. "Vi vill öka förståelsen för att det neurologiska inte tas om hand från samhällets sida”, säger Carina.

Kämpar för de med neurologiska diagnoser
Emil Bengtsson och Carina Holgersson är båda med i Neuro Hallands styrelse. De har egen erfarenhet av neurologiska diagnoser och vill informea och inspirera andra. Foto: Johan W Jönsson

Emil var med om en bilolycka där han drabbades av en hjärnskada. Carina opererade ett blodkärl till hjärnan och har sedan dess lidit av hjärntrötthet.

– Det var en förebyggande operation på en pulsåder som går upp till hjärnan. Operationen gick bra men jag vaknade upp extremt hjärntrött.

Carina arbetar normalt med IT-projekt på en större koncern. När hon vaknade upp efter operationen hade hon dock svårt att klara vanliga vardagssysslor.

– För fem år sedan hade den här miljön varit helt otänkbar för mig. Jag fick hålla mig undan och sedan börja med hörlurar med brusreducering och musik, säger Carina.

”Den här miljön” är torget i Laholm där hon och Emil vill informera om neurologiska sjukdomar men också stötta och inspirera. Båda har kommit tillbaka starkt.

Efter ”den lyckade” operationen upplevde Carina att hon fick väldigt lite stöttning av vården med sin hjärntrötthet.

– Från sjukhusets sida var det bara: ”Nä, men nu är du opererad. Då får du kontakta vårdcentralen”. Men de visste ju inte vad sjukhuset gjort med min hjärna.

Istället fick hon på egen hand hitta information kring hur hon skulle bygga upp sin hjärna igen. Hon åkte bland annat iväg på rehabilitering till Valjeviken.

– Det var fyra år sedan och jag är den sista från Region Halland som fick åka iväg på en sådan rehabilitering. De bryr sig inte om att rehabilitera folk med neurologiska åkommor.

– Man säger att det inte går att göra något åt det men det går att göra jättemycket. Jag kämpar fortfarande men jag är på en helt annan plats nu än för fem år sedan.


Carina Holgersson är nytillträdd ordförande för Neuro Halland. Hon är taggad och vill hjälpa andra personer som är i samma sits som hon varit i. Foto: Johan W Jönsson


Neuro arbetar för att personer med neurologiska diagnoser ska få samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som alla andra.

Carina har nyligen tillträtt som ordförande för Neuro Halland. Emil Bengtsson är ledamot i samma styrelse. Han drabbades av en hjärnskada efter en bilolycka för 13 år sedan.

– Jag tycker att det är hemskt hur Emil blev behandlad. Man hjälper till med den fysiska rehabiliteringen men inte med den neurologiska biten, säger Carina.

Under Neurodagarna i höst anordnar Neuroförbundet i Halland en rad olika aktiviteter som både kan besökas på plats och många även digitalt.

Fram till och med den nionde oktober är det en utställning på Stadsbiblioteket där personer med neurologiska diagnoser delar med sig kring sina erfarenheter.

Den femte oktober
ska representanter från Neuro Halland träffa regionpolitiker och företag för en paneldiskussion om vikten av sammanhållen rehabilitering.

– Jag har hittat lösningar som funkar för mig men det är inte lätt att ha en hjärnskada eller lida av hjärntrötthet, säger Emil Bengtsson.

– Lever man inte mitt i det så är det nog svårt att förstå. Jag tycker att politiker ska lyfta frågor för dem som har det lite svårare än alla andra, fortsätter han.

Både Carina och Emil deltar också i panelsamtalet ”Traumatisk hjärnskada och vägen tillbaka” tillsammans med en äventyrare och en hockeymålvakt som fått upprepade hjärnskakningar.

– Vi vill öka förståelsen för att det neurologsiska inte tas om hand från samhällets sida. Jag känner mig jäkligt taggad! Så som det var för mig ska det inte behöva bli för andra, säger Carina.

Carina åker runt med sin föreläsning ”Hjärnan är fantastisk” under hela hösten. Den 14 november kommer hon ”hem” och föreläser i Våxtorps Bygdegård.

Kommer du kunna jobba igen?

– Helt säkert! Bara de här bitarna jag klarar nu som ordförande i Neuro Halland hade jag aldrig klarat bara för en tid sedan, avslutar Carina Holgersson.

Mer information om Neurodagarna finns på neuro.se/halland.

Emil Bengtsson drabbades av en hjärnskada efter en bilolycka. Han har hittat sina egna vägar tillbaka och är en förebild med sin positiva livssyn. Foto: Johan W Jönsson