Klik venligst
VÅRD & OMSORG 2023-03-14 KL. 10:38

”Jobbar i trasiga skor – har inte råd"

Av Rickard Gustafsson

Anställda inom vård- och omsorgssektorn i Laholms kommun traskar runt på jobbet med trasiga skor. Orsaken? De tvingas själva betala för sina arbetsskor och har, enligt fackförbundet Kommunal, inte råd att köpa nya. Nu tar facket strid i frågan och långt över 200 anställda har redan skrivit under en protestlista för att tvinga arbetsgivaren att ta reson.

”Jobbar i trasiga skor – har inte råd
Slitna och trasiga skor med hala och utnötta sulor. Kommunals vårdklubb i Laholm har fått nog och kräver nu fria arbetsskor för personal anställda vård- och omsorgssektorn i Laholms kommun. Foto: Rickard Gustafsson

En måndagskväll i januari. LT:s reporter kliver in på Fackens hus vid Stortorget i Laholm. Där sitter ett dussin företrädare för Kommunals vårdklubb i Laholm. De har samlats för att diskutera en fråga som för många yrkesverksamma i olika branscher är en icke-fråga – arbetsskor.

En namninsamling har startats av de fackligt engagerade företrädarna Jörgen Persson och Maria Andersson, som själva jobbar inom LSS och personlig assistans. Redan har 222 anställda skrivit under namnlistor där man kräver fria arbetsskor av Laholms kommun – och fler lär skriva under.
– Vi kämpade jättelänge för att få arbetskläder och det fick vi 2016, men mig veterligen tryter ju inte arbetsuniformen vid anklarna? Jag har en kollega som springer runt med en och en halv sko för att sulan har gått av. Vi kan fan inte acceptera att medlemmar inte har råd med skor eller köper skor på Dollarstore för 50 spänn, säger Jörgen som jobbat 40 år inom LSS-verksamheten.

Snittlönen för deras medlemmar ligger på 23 000-24 000 kronor/månad. Efter skatt och omkostnader är det många som helt enkelt inte har pengar över till fotriktiga och anpassade arbetsskor.
– Det är låglöneyrken och Laholms kommun har dessutom sämst löner inom kommunal vård jämfört med andra närliggande kommuner. Ett par bra arbetsskor kostar 1 000 kronor om året och är man ensamstående med barn har man inte råd att prioritera arbetsskor nu när el-, drivmedel- och matpriserna gått upp, säger Maria Andersson.

Fackföreträdarna hävdar att frågan om arbetsskor är på väg att bli både en klass- och jämställdhetsfråga.
– Hade det varit ett mansdominerat yrke hade vi haft skor för länge sen, menar Maria Andersson och berättar att anställda inom personlig assistans först 2020 fick tillgång till arbetskläder – efter covid-19-utbrottet.


Kommunals företrädare Maria Andersson och Jörgen Persson vill stå upp för anställda inom hemtjänsten, LSS och personlig assistans i frågan om fria arbetsskor. De fulltecknade namnlistorna på bordet visar att frågan är viktig. Foto: Rickard Gustafsson


Vård- och omsorgspersonal jobbar både inomhus och utomhus och går ofta långa sträckor varje dag, inte sällan på hårda underlag.
– Dåliga arbetsskor betyder extra påfrestningar för rygg, knän och leder och i långa loppet innebär det sjukskrivningar och fysiskt och psykiskt lidande för individen och kostnader för kommunen, säger Maria Andersson.

Kravet som Kommunal för fram är på intet sätt nytt. I åratal har man försökt sätta press på Laholms kommun. Ingenting har hänt.
– Vi får alltid samma svar. ”Det finns inga pengar” eller ”budgeten tillåter det inte”, säger Jörgen och fortsätter:
– När förslaget kom upp om fria arbetsskor var Arbetsmiljöverket inne och deras förslag var att man skulle byta ut golven i alla befintliga lokaler där vi jobbar. Det är ju så idiotiskt så det liknar ingenting, sinnessjukt.

Kommunal anser att fria arbetsskor borde vara en självklarhet och påtalar att andra yrkesgrupper inom kommunen har tillgång till fria arbetsskor och exemplifierar med anställda inom parkförvaltningen och kök och restaurang.
– Att folk har skadat sig på grund av dåliga skor är ett faktum. Vi vill ha 1 200 kronor per anställd och år och ser helst att det blir en form av skobidrag där man lämnar in kvitto för att få ut pengarna, säger Maria Andersson.

Den här gången kommer facket inte ge sig i första taget. Med ett stämmobeslut inom Kommunal i ryggen tänker de driva frågan stenhårt och lämna protestlistan till socialnämnden.
– Vi måste röra om i grytan för att det ska hända grejer. De måste ta oss på allvar, för den här gången tänker vi fajtas. Vi ger oss inte, säger Jörgen Persson.