Klik venligst
VÅRD & OMSORG 2023-04-13 KL. 12:21

Halländska kvinnor deltar i nationell cancerstudie

Av Rickard Gustafsson

Under april får 9 500 kvinnor i Halland en kallelse om att delta i en nationell studie med syfte att utrota livmoderhalscancer. Erbjudandet riktar sig till kvinnor födda 1994-1999.

Halländska kvinnor deltar i nationell cancerstudie
Kvinnor i Halland som är mellan 24 och 29 år kommer under april få en kallelse på posten och erbjudas ett nytt och bredare vaccin mot livmoderhalscancer. Foto: Adobe Stock

Halländska kvinnor i 24-29-årsåldern kommer under april kallas till Kvinnohälsovården Halland för att bli gratis vaccinerade mot humant papillomvirus (HPV).

Erbjudandet ingår i en nationell studie, i samarbete med Karolinska Universitetssjukhuset, med syftet att minska risken för livmoderhalscancer.

Vaccinet som Kvinnohälsovården Halland erbjuder ger ett bredare skydd mot fler HPV-varianter än tidigare vaccin. Därför kan även kvinnor i åldersgruppen som redan tidigare är vaccinerade mot HPV-virus välja att delta i studien.

HPV-virus kan orsaka cellförändringar som i sin tur leda till livmoderhalscancer om de inte behandlas.

Besöken för vaccination och självprovtagning startar under maj månad.
– Det anses ha störst effekt att ge vaccin till just kvinnor födda 1994–1999 eftersom spridningen av HPV är stor i den åldersgruppen. Samtidigt är färre av dem vaccinerade, säger projektledare Kamilla Jönsson, barnmorska vid Kvinnohälsovården Halland.

Kvinnohälsovården Halland tar emot patientgruppen vid sina mottagningar i Laholm, Hyltebruk, Halmstad, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka.