VÅRD & OMSORG 2023-04-26 KL. 14:41

Flera brukare och personal bestulna på pengar

Av Rickard Gustafsson

Under påskhelgen inträffade flera stölder på ett LSS-boende i Laholms kommun. Både brukare och personal uppger att de blivit av med kontanter. En person har angivits i polisanmälan men är inte formellt misstänkt för brotten.

Flera brukare och personal bestulna på pengar
Laholms kommun har polisanmält fyra stölder som inträffat på ett av kommunens LSS-boende. Foto: Arkivbild

En mindre stöldvåg har uppdagats på ett av kommunens LSS-boende. Kommunen ser allvarligt på händelserna och har polisanmält stölderna och det har även skrivits Lex Sarah-rapporter.

Enligt Laholmspolisen är det fyra personer, tre brukare och en anställd, som anmält att de blivit bestulna på kontanter.

Stölderna ska ha ägt rum vid olika tidpunkter och pågått från påskhelgen fram till söndagen efter påsk. En av brukarna har dessutom blivit av med pengar vid två olika tillfällen.
– Det är inga stora summor det handlar om utan som mest knappt 300 kronor per tillfälle, säger Sandra Clarén, utredningschef vid Laholmspolisen.

Eva Thelander, verksamhetschef för funktionsstöd och kommunal hälso- och sjukvård på Laholms kommun, berättar att kommunens rutiner för kontanthantering på LSS-boenden är goda och därför upptäcktes stölderna snabbt.

Hon berättar också att den här typen av stölder är extremt ovanliga.
– Jag har jobbat här i tre år och det har inte hänt tidigare, men vi ser väldigt allvarligt på det här att både brukare och personal blivit utsatta, säger Thelander till LT.

I Lex Sarah-rapporten framgår att kommunen informerat brukarnas gode män men att man också ringat in vilka personer som jobbade under de aktuella stöldtillfällena.

Sandra Clarén uppger att det finns en person som i polisanmälan är angiven som misstänkt, men i nuläget är personen inte formellt misstänkt.
– Jag vill inte gå in på det just nu, eftersom ärendet är relativt nytt och vi ännu inte hunnit börja jobba med det.

Thelander säger att det är polisens sak att utreda stölderna, men bringar ändå viss klarhet i ärendet och meddelar att den angivna personen inte är tillsvidareanställd utan en tillfällig vikarie.
– Den här personen har inga mer inbokade pass, men om det hade varit ordinarie personal så hade vi förmodligen stängt av den anställde under pågående utredning.