Klik venligst
VÅRD & OMSORG 2024-07-08 KL. 06:04

Extrajobb ska locka unga till vården

Av Carina Nilsson

Fyra ungdomar ska få extrajobb på Sjögårdens äldreboende i höst, när Markaryds kommun testar ett nytt sätt att locka fler ungdomar till vården.

Extrajobb ska locka unga till vården
Unga ska få prova på vårdjobb genom extrajobb på helgerna. Foto: Arkiv

Markaryds kommun gick nyligen ut med ett erbjudande till gymnasieungdomar att de kan få extrajobba inom äldreomsorgen berättar biträdande socialchef Inger Ohlin.

– Det här kan vara ett sätt att locka ungdomarna till att prova på vården och se vad det innebär. Vi gör ett pilotprojekt med fyra ungdomar till att börja med. De kommer att arbeta två och två ett antal helger på Sjögårdens äldreboende.

Ungdomarna kommer att få göra olika aktiviteter tillsammans med de äldre.

– Det kan vara promenader, spela spel eller bara sitta och prata. Det här är ju också något som vi vill ska vara positivt för våra äldre, säger Inger Ohlin.

Kommunen hoppas att projektet kan locka ungdomar till att ta jobb inom vården.

– Vi ser framför oss att ungdomskullarna blir mindre och därmed hårdnar konkurrensen om arbetskraften. Det blir också fler äldre i samhället, så det kommer att behövas mycket personal till vården framöver, säger Inger Ohlin.

Intresset för tjänsterna har varit jättestort berättar Malin Winqvist som är enhetschef på Sjögården.

– Vi har fått väldigt många ansökningar redan, det känns jättekul. Vi hoppas och tror att det här kommer att förgylla tillvaron även för våra äldre, säger hon.