VÅRD & OMSORG 2023-02-03 KL. 18:02

Dyka med delfiner favorit i ny tekniksatsning

Av Johan W Jönsson

Under de senaste åren har Laholms kommuns satsning på välfärdsteknik genererat i olika former av teknik som gagnat själva vårdarbetet. Nu har det också köpts in teknik för att aktivera brukarna. Bland annat VR-glasögon som gör det möjligt att dyka med delfiner eller att ta en promenad i Paris utan att behöva förflytta sig rent fysiskt. ”Att dyka med delfiner är min favorit. Det är lite udda!”, säger Tommy Wiklund.

Dyka med delfiner favorit i ny tekniksatsning
Birgit Stare och Marianne Olofsson njuter av att "simma med delfiner" genom VR-glasögonen på Smedjebackens särskilda boende i Knäred. Foto: Johan W Jönsson

Det som började med digitala läkemedelsrobotar, trygghetslarm, fjärrtillsyn och digitala lås på medicinskåp har blivit digitala sällskapsdjur, musikvästar och en digital gungstol.

Nu har de särskilda boendena i kommun dessutom begåvats med två aktivitetsskärmar, som finns på Randerslund i Ränneslöv och på Båstadvägen i Våxtorp.

Ett magiskt bord som är en projektor som detekterar rörelser med hjälp av sensorer. Aktiviteterna är anpassade för personer med demens och bordet finns på Fridhemsgården i Lilla Tjärby.

VR-glasögonen finns på Solhemmet i Veinge, på Smedjebacken i Knäred, dagligverksamheten Synnesgymnasiet på samma ort samt på kortidstillsyn och vistelse i Laholm.

Alexandra Oancea är kvalitetsutvecklare inom digitalisering på Socialförvaltningen i Laholms kommun. Hon berättar att alla är positiva och öppna inför den nya tekniken.

– De äldre börjar bli vana och tycker att det är roligt. Vi har ett par VR-glasögon som vi åker runt med och och visar. När videon startar är de helt fascinerade, säger hon.

Aktivitetsskärmarna är stora som TV-skärmar och till dem ingår käppar och bollar så att det går att spela olika spel. Dessutom kan man anpassa skärmen för den som sitter och ligger.

– Skärmarna kommer med appar som är utvecklade och anpassade för äldre. Det finns till exempel appar för personer med demens och appar som stimulerar rörelser, säger Oancea.


Tommy Wiklund gillar VR-glasögonen. Favoriten är att vara i vatten med delfiner. Foto: Johan W Jönsson


Satsningen på den nya tekniken har möjliggjorts tack vare statliga medel. Alexandra berättar att brukarna är nyfikna och efterfrågar annat än klassiska kort- och sällskapsspel.

– Vi har köpt in den här tekniken för att stimulera våra brukare att röra mer på sig och bli mer kreativa. De ska också få ta del av den teknologiska utvecklingen.

LT besöker Smedjebackens kortidsboende i Knäred där VR-glasögonen används flitigt av de boende. Favoriten är att dyka bland delfiner.

– Jag har varit både i Paris och Köpenhamn genom glasögonen och åkt båt på en flod. Men att vara i vatten med delfiner är favoriten. Det är lite udda!, säger Tommy Wiklund.

– Åhh, det är så vackert! Här skulle man kunna sitta och njuta en hel förmiddag. Det är riktiga flockar med delfiner, säger Birgit Stare när hon är ”i vattnet” genom glasögonen.

Caroline Malmros arbetar på Smedjebacken och hon berättar att man snart hoppas få filmer från de olika byarna i kommunen så att de boende kan åka hem genom glasögonen.

– Då skulle de kunna ta en promenad till affären eller en cykeltur runt byn. Vi har träningscyklar här som vi kan använda i samband med det, säger Caroline.

Det finns två VR-glasögon på Smedjebacken. Antingen kan två vårdtagare titta samtidigt eller också en anställd och en vårdtagare.

– Det går att följa på paddan vad de ser i glasögonen och så kan man diskutera det. Har jag glasögonen på mig ser jag vad den andra tittar på genom en liten gubbe på skärmen.

Nu ska tekniken implementeras i verksamheten och det ska hittas bra arbetssätt för den. Tanken är att satsningen ska fortsätta, berättar Alexandra Oancea.

– Fungerar det som det ska och vi har möjligheter så vill vi att alla äldreboenden ska ha samma möjligheter och även hemtjänsten. För att vara en så liten kommun har vi redan kommit långt.





Caroline Malmsjö kan följa vad Marianne Olofsson ser i glasögonen genom paddan. Foto: Johan W Jönsson