Klik venligst
VÅRD & OMSORG 2024-09-23 KL. 06:02

Carina fick livet tillbaka efter sin hjärntrötthet

Av Johan W Jönsson

För sju år sedan genomförde Carina Holgersson en förebyggande operation i sin hjärna då pulsådern i huvudet höll på att spricka. Efter operationen uppstod ett trauma som gjorde att hon drabbades av extrem hjärntrötthet.
– Nu har jag äntligen hittat en neurologisk rehabilitering som fungerar. Jag har fått livet tillbaka!, säger Carina med pigg röst.

Carina fick livet tillbaka efter sin hjärntrötthet
Laholmarna Emil Bengtsson och Carina Holgersson är engagerade i Neuro Halland. Båda har hjärnskador efter olika trauman som nu, efter flera år, blivit mycket bättre tack vare Lena Rasmussens hjälp. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

För två år sedan blev hon ordförande i Neuro Halland. Carina har kämpat för människor med neurologiska diagnoser så fort hon orkade efter att hon själv drabbades 2017.

På senare tid har hennes hjärntrötthet blivit mycket bättre. Detta då grundproblemet till den åtgärdats. Den som hjälpte Carina var Neuro optometrist Lena Rasmussen.

– Det var mina primära spädbarnreflexer som hade aktiverats vid traumat som uppstod i min hjärna efter den förebyggande operation som genomfördes, berättar Carina.

Den 28 september kommer Neuro Halland att ha ett stort event på Halmstad Arena där bland annat Lena Rasmussen, hjärnforskaren Haydeh Bolouri och artisten Axel Schylström föreläser. 

– Det är fritt inträde. Det har varit stort intresse från läkare och annan vårdpersonal samt politiker som nu inser att det faktiskt är möjligt att rehabilitera hjärnskador, säger Carina.

Hon är väldigt taggad på att sprida kunskapen att det finns möjligheter att läka sådana som henne själv och Emil Bengtsson, som drabbades av en hjärnskada efter en bilolycka.

– Emil har haft sin skada i 15 år. På bara några månader med tre minuters övning per dag har han gjort stora framsteg. Han är inte helt bra och behöver träna mer men det är stor skillnad.

Carina berättar att det i Emils fall var de primitiva reflexerna som aktiverades vid det trauma han var med om vid olyckan. Hans hjärna ”trodde” att centrum av hans kropp var på höger sida.

– På grund av det gick inte signalerna fram till vänster arm och ben som de skulle. Men tack vare Lenas hjälp har det blivit mycket bättre och hon säger att han kan bli väldigt bra.

Carina själv har på tre månader tryggat sina primitiva reflexer så att hon nu klarar av nya miljöer och annat sådant som tidigare krävde noggrann planering innan och mycket vila efter.

Hur tränar ni rent praktiskt?

– För Emil så hjälper inte gymträning då hans hjärna inte förstår att han har en vänstersida. I hans fall handlar det om att göra en form av snöängel för att hans hjärna skulle förstå.

– För min del handlar det om korta övningar för att inte trötta ut nervsystemet. Jag har bland annat övat med en tennisboll i ett snöre. Trots att jag visste att den skulle komma mot mig blev jag rädd.

Carinas rädsla för tennisbollen berodde på att hennes spädbarnsreflexer var aktiverade. Efter några veckors träning reagerade nervsystemet inte längre och vägen tillbaka hade startat.

– Det är många som kan få liknande skador som mig efter olika typer av trauman, även känslomässiga. Övningarna är enkla men de är väldigt individanpassade.

Görs saker i fel ordning kan den traumatiserade bli sämre. Så Carina uppmanar till försiktighet. Hon gläds över att sjukvården fått upp ögonen för hur hjärnan ska läkas och att den utvecklas hela livet.

– Att vila sig i form, som jag fick rådet att göra, hjälper inte mot hjärntrötthet. Och gymträning, som Emil rekommenderades, hjälper inte honom. Det behövs annat för att rehabilitera hjärnan.

”Hjärnan i centrum” är en mässa på Halmstad Arena den 28 september klockan 10-16. Det blir prova på-aktiviteter (även för barn), inspiration och föreläsningar. Det är fri entré hela dagen.

– Det företag jag jobbar på har väntat på mig i sju år. I december kommer jag att gå tillbaka till att arbetsträna inom IT på Perstorp AB. Det känns helt underbart!, avslutar Carina.