Klik venligst
UNDERHÅLLNING 2023-06-02 KL. 14:37

Våxtorps marknad i perfekt marknadsväder

Av Johan W Jönsson

Tredje gången gillt efter pandemin var det vid Våxtorps Marknads traditionella vårmarknad. Sol, knappt 20 grader varmt och en lätt bris mötte knallar som besökare på plats.
– Det kunde inte vara bättre väder!, strålar marknadsgeneral Lotten Nilsson ikapp med solen.

Våxtorps marknad i perfekt marknadsväder
Det var stundtals trångt i gångarna på Våxtorps marknads vårmarknad. Foto: Johan W Jönsson

Det var som vanligt kö in till Våxtorp när vårmarknaden nalkades traditionsenligt första fredagen i juni. Dagen brukar också benämnas som Våxtorps nationaldag, en försmak inför den 6 juni.

Parkeringsplatserna på den första parkeringen var slut redan klockan elva och bilarna hänvisades till det stora fältet på andra sidan vägen där själva marknaden äger rum.

I gångarna mellan stånden var det tidigt trångt. Många ville köpa gräddbullar, marknadskarameller, brända mandlar, stekt sill, bär samt grillad korv från Per i Viken.

Delikatessgrabbarna hade som vanligt mycket att göra. De säljer rökt korv av olika sorter, inlagd sill, ål och senap, både svag, stark och ännu starkare.

– Eftersom att vi är fyra så är det svårt att bedöma hur mycket folk här är. Men jag har har lagom mycket att göra hela tiden och affärerna går bra, säger delägaren Magnus Svensson.


Arrangörerna Lotten och Olle Nilsson strålade ikapp med solen. Foto: Johan W Jönsson


Olika organisationer och politiska partier fanns så klart också på plats liksom Laholms Sparbank som skänkte en påse till alla som började följa banken på sociala medier.

Antalet knallar var tillbaka på 180 stycken. Det är samma antal som det var innan pandemin. Vid förra årets båda marknader var det 160 knallar på plats.

– Vi är väldigt nöjda så här långt och vi hoppas att ännu fler hittar hit i eftermiddag efter jobb och skola. Det kunde inte vara bättre väder!, säger marknadsgeneral Lotten Nilsson.

– Det kommer alltid mycket folk, oavsett väder. Publiken är nästan ännu mer trogen än vad knallarna är, och då är de ändå väldigt trogna, skrattar Olle Nilsson, ingift i marknadsfamiljen.

Marknaden fortsätter till klockan 18 på kvällen. Nationaldagen i Våxtorp avslutas sedan med sång av Hasse Andersson på den jubilerande hembygdsföreningens scen.


Fullkittad inför höstmarknaden kunde man bli med vargtröja, foppatofflor och väst. Foto: Johan W Jönsson