UNDERHÅLLNING 2022-09-25 KL. 06:00

Ta en titt i prästgårdsparken i Östra Karup

Av Carina Nilsson

Mitt i Östra Karup finns en lummig oas utanför den gamla prästgården. Den 2 oktober öppnar Peter Nilsson och Marianne Nihlén den stora prästgårdparken utanför sitt hem för alla som är nyfikna.

Dessutom bjuds det på musikunderhållning och lokalproducerade valnötter från södra Halland.

Ta en titt i prästgårdsparken i Östra Karup
Peter Nilsson och Marianne Nihlén har bott i Östra Karups prästgård sedan 2005. Foto: Carina Nilsson

Marianne Nihlén och Peter Nilsson har bott i prästgården i Östra Karup sedan 2005. Huset är från 1860-talet men när de flyttade in fanns det bara en stor gräsmatta och de höga gamla träden kvar.

Sedan dess har Peter och Marianne bit för bit förvandlat den 4000 kvadratmeter stora gräsmattan till en lummig park, med många rum både med och utan tak.

– Peter är jätteduktig på det här, och har planerat och gjort det stora arbetet. Samtidigt tycker vi båda två om att gå ut med varsin kratta i trädgården och jobba, vi gör det i stället för att spela golf. Eller sitter vi bara ute på kvällen i något av växthusen och äter, säger Marianne Nihlén.

Prästgården är numera också deras arbetsplats. Både Peter och Marianne har tidigare jobbat i många år för Svenska kyrkan. Peter slutade för några år sedan för att bli sin egen.

– Jag var kyrkogårdschef i många år, men sedan ett par år tillbaka driver jag ett eget företag där jag planerar och skissar på trädgårdar åt privatpersoner. Jag hjälper också till att välja träd och växter och ger skötselråd. Många köper träd för flera tusen kronor men vet inte hur de ska sköta dem för att de ska växa och må bra, säger han.


Pelargonhuset är en favoritplats när det blir lite kyligare på kvällen. Foto: Carina Nilsson


Peter jobbar dessutom som begravningsombud i tre kommuner och han undervisar i arbetsmiljö och kvalitet på trädgårdsutbildningar vid Akademi Båstads yrkeshögskola.

– Det är bra att ha flera ben att stå på när man är egenföretagare säger han.

Sedan en liten tid tillbaka jobbar även Marianne mer i företaget. Hon gick i pension för några månader sedan, men jobbar fortfarande motsvarande halvtid. Nu som egen företagare.

– Jag har en lång erfarenhet som kantor och det är en yrkesgrupp som det är brist på. Jag leder bland annat en kör och har tagit uppdrag vid vigslar, gudstjänster och dop, berättar hon.

Marianne och Peter vill nu kombinera sina båda intressen i företaget, som de döpt till PM miljö och musik, mer.


Med smideskonst kan man skapa rum och spaljeer i trädgården. Foto: Carina Nilsson


– Musik och utemiljö är kanske inte det vanligaste kombinationen men vi tror att det finns en stor potential. Man kanske vill ha sitt dop i trädgården, då kan vi skräddarsy det till exempel, säger Marianne.

Den 2 oktober startar de med ett gemensamt event hemma som de kallar för trädgårdsinspiration. Den stora prästgårdsparken öppnas då för allmänheten.

– Vi har förstått att det är många som är nyfikna på trädgården här, och vi vill gärna visa vad vi har gjort, det kanske kan inspirera någon annan. Samtidigt är det förstås också ett sätt att visa vad vi båda kan göra i våra företag, säger Peter.

Förutom öppen trädgård kommer det att finnas musikunderhållning, som Marianne står för, och provning av olika sorters lokalproducerade valnötter.

Det kommer också att finnas en växtmarknad och fika att köpa.

– Alla nötterna är odlade nästgårds, i Vindrarp i södra Halland, det känns kul att visa på bredden av allt vi kan odla här, säger Peter.