Klik venligst
UNDERHÅLLNING 2022-07-10 KL. 08:02

Sveriges största dansband med bas i Ränneslöv

Av Johan W Jönsson

I höstas flyttade Donald ”Donne” Laitila till Ränneslöv med sin familj. På gården längs Värestorpsvägen har nu ett av Sveriges största dansband ”Donnez” sin bas. Studion finns här liksom den stora turnébussen. ”Här är lugnt och skönt”, säger Donne.

Sveriges största dansband med bas i Ränneslöv
Donald "Donne" Laitila i studion hemma i Ränneslöv där dansbandet Donnez nu har sin bas. Foto: Johan W Jönsson

Man kan säga att det var kärleken som tog Donald Laitala, eller Donne, i dansbandet Donnez till Ränneslöv. När han och Carina Lovén skulle flytta ihop blev det på mitten.

– Jag bodde i Perstorp och Carina bodde i Skummeslöv. Det blev inte riktigt på mitten men nästan. Vi sökte gård för att kunna ha verksamheten hemma och då fastnade vi för detta.

Att flytta över åsen var inga problem, menar Donne. Hans syskon och föräldrar har byggt i Mellbystrand, så han är absolut inte obekant med Laholms kommun.

– Det kändes ganska naturligt att dra sig åt det här hållet och det har verkligen fungerat bra. Vi håller på att optimera stället efter våra behov och önskemål.

Utöver studiohus med inspelningsmöjligheter och kontor så har även stallet på gården gjorts om till streamingstudio där Donnez streamat ut sin musik under pandemin.

Donald hade hus med studio i Perstorp. På gården i Ränneslöv finns dock andra möjligheter och här kan även den stora turnébussen få plats.

– Carina driver Chocolaterian på Norrviken. Här kan vi kanske starta någon verksamhet ihop på sikt. Vi får se vad som händer, säger Donne.

Donnez har funnit i 22 i år. Donald startade bandet ihop med några kompisar när han var 16 år gammal. Det stora genombrottet kom i TV-programmet Dansbandskampen 2010.

– Namnet är gammalt. Vi spelade på deltid fram till 2010. Efter Dansbandskampen tog det fart och då fick vi välja mellan musiken och det civila, säger Donne som idag som är enda originalmedlemmen.

Är musiken det enda som har gällt för dig alltid?


– Njae, jag spelade fotboll rätt högt. Var med i Skånelaget och tillhörde HIF (Helsingborgs IF) men jag fick göra ett aktivt val och då valde jag musiken.

– Musiken har alltid varit ett stort intresse. Jag började spela dragspel när jag var sex år gammal och sedan var jag fast kan man säga.

Donne fortsatte att spela fotboll på lägre nivå fram till 2014 då han spelade i division 4 med Klippan. Men sedan fungerade inte det heller längre.

– Det har blivit lite matcher med dansbandslaget sedan dess. Jag försöker att följa fotboll så mycket jag hinner och är fortfarande väldigt intresserad.

Om Ränneslövs GIF skulle höra av sig?

– Det är inte otänkbart att hålla igång i någon form. Sedan återstår det ju att se hur mycket jag i så fall hinner träna och spela.

Efter Dansbandskampen fick Donnez skivkontrakt och en spelplan med 210 spelningar runt om i Sverige. Även om bandet inte gör lika många spelningar nu är det ändå många resdagar.

– Det var bara att åka! Det var en intensiv period med mycket jobb och väldigt mycket hemifrån i början. Men kul och vi spelade oss runt på alla ställen.

Donnez har spelat mycket hela tiden fram till pandemin. Nu ligger bandet på runt 150 spelningar om året inklusive streams. Dessutom släpper Donnez en skiva om året.

– Vi spelar in själva och producerar själva. Vi har fyra Grammisnomineringar på skivor vi gjort själva. Även om vi inte lyckats vinna så är det ändå kul.


Donne är inblandad i 60 procent av Donnez låtar. Han skriver även för andra och det är andra band som kommer och spelar in i studion i Ränneslöv. Foto: Johan W Jönsson


Donne skriver mycket musik, både själv och med andra låtskrivare. Det är även andra band som spelar in i Donnez studio.

Vilket låt får ni inte missa att spela när ni är ute och spelar?


– Oh, svår fråga. ”En tiger i sängen” får jag säga då. Det är en av våra mest streamade låtar. Vi har så bred publik - folk från åtta år upp till 90 år lyssnar på oss.

Under pandemin nådde Donnez ut med sin musik då de streamade en spelning varje tisdag. Först från Perstorp och sedan från Ränneslöv. Även nu försöker Donnez streama en gång i månaden.

– Streamandet gjorde att vi nådde en betydligt större publik. Inte bara de som dansar utan även de som bara lyssnar. Det blev en jäkla hype med 150 000 streamningar i veckan.

De som tittar och lyssnar betalar en frivillig entré via Swish. Donnez lockar inte bara den svenska publiken utan har även fans i Tyskland, Finland och Norge.

Sommaren är intensiv. Från midsommardagen är det full fart med spelningar. Parallellt spelas det även in en dokumentär om bandet som eventuellt kommer att visas i TV.

Något ni ser extra mycket fram emot?

– Vi är Guldklavennominerade som årets liveband vid dansbandsveckan i Malung. Vi ska spela med Smokey i Överkalix och mycket annat.

– Sedan kanske vi skickar in ett bidrag till Melodifestivalen. Vi får se. Vi har en låt klar i alla fall, säger Donne lite hemlighetsfullt.

Som dansband får Donnez betecknas som Sveriges största sett till popularitet. Efter att pandemin släppte har bandet slagit publikrekord efter publikrekord.

Är ni större än Lasse Stefanz?

– Det vet jag inte. De är fortfarande störst. Men de spelar inte så mycket till dans längre. Precis som Arvingarna gör de mer ett uppträdande.

– På dansbanorna är vi nog det band som drar mest folk och som är populärast. Vi spelar också i andra sammanhang men då gör vi det med vår musik. Vi är ett dansband.

Donne och hans familj har hittat hem i Laholms kommun och Ränneslöv. Att träffa publiken är fortfarande det bästa han vet men det är skönt att komma hem.

– Vi trivs verkligen bra här. Det är lugnt, skönt och fågelkvitter. När man är ute och turnerar och träffar så mycket folk är det gott att ha en frizon.

Donnez har en spelning i Laholms kommun i sommar och det är i Våxtorp och Fågelsång den 9 juli.


Donnez har 150 spelningar om året. I den stora turnébussen som står parkerad på gården i Ränneslöv åker bandet bekvämt. Foto: Johan W JönssonFakta:

Lite om Donald Laitila

Familj: sambon Carina Lovén, barnen Tindra, Karla, Selma, Ebbe, Lukaz och Milton samt labben Svea
Från: Perstorp
Bor: Ränneslöv
Intresse: musik, fotboll och att vara fysiskt aktiv
Gör: kapellmästare i Donnez där han spelar klaviatur, dragspel samt sjunger