UNDERHÅLLNING 2022-11-23 KL. 10:05

Räisänen med julshow till Hasslöv

Av Johan W Jönsson

Välkände musikern Timo Räisänen inleder sin julturné med ett stopp i Hasslövs kyrka den 4 december. Efter det kör han stenhårt fram till jul. ”Det är en julshow för oss som inte gillar julshower”, säger artisten lite kryptiskt till LT.

Räisänen med julshow till Hasslöv
Timo Räisänen kommer till Hasslövs kyrka med sin julshow som är en julshow för de som inte gillar julshower. Foto: Jonatan Fernström

Showen heter ”Julen enligt Timo” och bjuder på en musikalisk julresa bortom all bjällerklang. Men visst blir det även traditionella julsånger.

När LT får tag på Timo Räisänen befinner har sig fortfarande i Frankrike. För några dagar sedan var det 21 grader i landet i söder. Nu han Timo dock beställt vinterdäck för att kunna åka hem.

– Det känns väldigt moget och vuxet, skrattar Timo.

Har du varit i krokarna tidigare?


– Ja, det har jag. Jag har gjort lite smågigg i Laholm med omnejd men det är många år sedan nu, säger Timo som var gitarrist i Håkan Hellströms band innan han gick solo 2004.

Solo blir Timo också i Hasslövs kyrka. Det är första gången han står ensam på scen med sin julshow. Normalt är det en trio som uppträder tillsammans.

– Jag började med den här julshowen för fem år sedan och sedan har det växt i maklig takt. Men det har alltid varit den här trion. Nu är jag själv och det känns väldigt speciellt.

– Det har givit mig helt nya utmaningar i repetitionerna. Det är jäkligt roligt att få tänka om lite kring något som man är van att göra på ett visst sätt.

Varför Hasslöv?


– Ett fan hörde av sig om den här kyrkan i Hasslöv och tyckte att den passade bra för min julshow. Då blev det så men med mig solo då.

– Ett krav från min sida till bokningsbolaget är att det inte bara ska vara stora ställen. Det ska vara små ställen på varje turné också. Intimiteten betyder så mycket.

De som kommer till kyrkan i Hasslöv kommer att få se en julshow för de som inte riktigt gillar julshower. Det är dock inte så att Timo inte tar showen på allvar.

– Jag skämtar inte bort något. Jag tar det här på jättestort allvar. Men jag tycker att julshower är alldeles för polerade. Det är mer vibrato än hjärta och svett. I min julshow är det tvärtom.

Det blir en blandning av julsånger. Allt från ”Mössens julafton” till ”O helga natt” och en egenskriven ”domedagsfylld” jullåt.

– Tyngdpunkten ligger på att få till en känslomässig bergochdalbana i julstämningen. Det är en stor variation och jag försöker dra varje låt till sin yttersta spets.

Timo gillar inte vanliga julshower särskilt mycket men till julen i stort tycker han att han har ett ganska varmt förhållande och har alltid haft.

– Mina föräldrar är båda invandrare som växt upp och bott på många olika ställen i världen. Våra jular var en blandning av olika kulturer, säger Timo och fortsätter:

– Det handlar väldigt mycket om mat - indiska köttbullar och finska piroger i en enda stor blandning. Det kulturella mischmaschet har jag tagit med till min familj.

Timo brukar inte uppträda i kyrkor. Mest är det teatrar och han avslutar sin julturné med spelningar på Södra Teatern i Stockholm, Teaterbistron i Västerås och Storan i Göteborg.

– Kyrka är märkligt. Man får påminna publiken att de får vara högljudda. Jag ska ha en präst som förband. Jag hoppas att han driver igång publiken, skrattar Timo Räisänen.