Klik venligst
UNDERHÅLLNING 2022-09-15 KL. 11:04

Petersson till Solbacken för kvällsshow

Av Johan W Jönsson

När Solbackens Bygdegårdsförening kallar kommer profilerna gärna för att gästa länets största bygdegård. I somras var det Krister Claesson som stod på scen med sitt band. I höst kommer Thomas Petersson och Nöjeskompaniet stå för underhållningen. ”Folk här vill ha roligt och jag känner mig alltid välkommen”, säger han.

Petersson till Solbacken för kvällsshow
Thomas Petersson har varit på Solbacken i Edenberga flera gånger och han kommer gärna tillbaka. Foto: Johan W Jönsson

Solbackens Bygdegårdsförening är inte bara en förening som förvaltar, rustar upp och hyr ut sin lokal. De anordnar också egna events. Mest kända är de välbesökta kafferepen.

Utöver det berättar föreningens ordförande Christopher Dahlström att det brukar anordnas ett par tre kvällsföreställningar med ”teatersittning” varje år.

– Det är vanliga teatersittningar kan man säga. Publiken har chans att käka runt dansgolvet innan och vi har fullständiga rättigheter under kvällen, säger han och fortsätter:

– Vi är väldigt stolta och glada över att vi anordnar de här föreställningarna. Det är ett sätt att marknadsföra vår bygdegård och dessutom en chans för oss att tjäna pengar.

Dahlström tror att Solbackens Bygdegårdsförening är unik i att anordna så mycket i egen regi. Men han är noggrann med att poängtera att de inte vill konkurrera med sina hyresgäster.

Den 14 oktober gästas Edenberga av Thomas Petersson och Nöjeskompaniet. Det blir den enda showen för den välkända komikern i Laholms kommun i närtid.

– Jag har varit på Solbacken minst fem gånger och uppträtt. Jag kommer gärna tillbaka. Lokalerna är bra och publiken är väldigt trevlig. De vill verkligen ha kul, säger Thomas.

Han kommer tillsammans med Nöjeskompaniet från Mörrum. De kör en form av best of från sina revyer och har ibland med en gästartist som Jojje Jönsson eller Thomas Petersson.

– Det har blivit säkert 20 föreställningar och jag trivs väldigt bra ihop med dem. De är otroligt roliga. Det är riktig revy ala Stefan och Krister. Vitsar man glömt att man älskat att höra.

Thomas säger att han själv ”skrattar sig fördärvad” när Nöjeskompaniet håller låda. Själv bidrar han med en stand up i första akten och en i andra. Det blir också någon gemensam grej.


Christopher Dahlström är ordförande i Solbackenns Bygdegårdsförening. Han är glad över föreningens egna events. I bakgrunden pågår höstens första kafferep. Foto: Johan W Jönsson


– De börjar göra sig ett namn här. Nöjeskompaniet har varit här vid två tillfällen innan. De har gjort jättesuccé och har verkligen blivit en snackis, säger Christopher Dahlström.

Petersson ska ut på turné i februari och just nu samlar han ihop material till den. Det kommer bli lite om det som varit. Thomas utlovar mycket igenkänning och sin typiska stand up.

– Det har ju varit lite konstiga år nu med pandemin och coviden som jag trodde att jag inte skulle få men till slut ändå fick för ett tag sedan.

På det privata planet har Thomas nyligen sålt sin gård utanför Halmstad. Han har styckat av en bit av marken där han bygger nytt hus.

– Jag har två snickare från Laholm, två solcellskillar och målare hemma just nu medan jag varit här i Laholm och spelat golf. Man får dela upp det rättvist, skämtar han.

Under sommaren har Thomas spelat fars i Kalmar på en teater (Krusenstjernska trädgården) som han delar med Robert Gustavsson. De är där vartannat år.

Hur mycket har du kunnat jobba under pandemiåren?


– Det har varit väldigt begränsat. 2021 tror jag att jag fick ihop 37 jobb och året innan ännu färre. Ett normalt år ligger jag på runt 130-150 gigg. Det har varit en konstig tid.

Hur har den tiden varit?

– Först var det lugnt och skönt. Det har varit nyttigt också. Man har nästan tagit det här arbetet lite för givet. Plötsligt märker man vilken ynnest det är att ha det här jobbet.

– Det har jag inte hunnit reflektera över tidigare på 30 år. Jag har ett fantastiskt jobb där jag får träffa folk som garvar och har roligt, säger Thomas.

Under hösten och vintern rullar kafferepen på. Det första gästades av Kristina Lindberg och Martin Nilsson. I oktober kommer Mule Skinner Band, i november Eric Lihm och i december Wizex med Git Persson.

– Vi rustade nyligen upp med eget ljud och ljus för att kunna ha det om någon vill hyra hela konceptet. Det är riktig värstingutrustning med våra mått mätt, säger Dahlström.

– Vi försöker hela tiden att ligga i tiden och vara i framkant. Vi klappar oss inte på magen och är nöjda efter vår stora renovering. Det finns hela tiden saker att ta tag i, avslutar han.


Martin Nilsson och Kristina Lindberg gästade det första kafferepet i Solbacken för hösten. De passade på att ta en selfie med Thomas Petersson som dyker upp på scen den 14 oktober. Foto: Johan W JönssonFakta:

Kafferepen på Solbacken

12 oktober: Mule Skinner Band (Medlemmar ur Streaplers och Flamingokvintetten)

2 november: Vikingarnas kapellmästare Eric Lihm

14 december: Wizex med Git Persson