UNDERHÅLLNING 2022-11-27 KL. 07:05

Johan har skrivit mörk spänningsroman

Av Johan W Jönsson

Johan Olofsson från Skummeslövsstrand kom på att han ville skriva en bok. Han tänkte att det borde väl inte vara så svårt. Åtta år senare är han i mål… I början av december kommer debutromanen ”Betraktaren” som ges ut av förlaget Lava. ”Det var inte riktigt så enkelt som jag först trodde”, skrattar Johan.

Johan har skrivit mörk spänningsroman
Johan Olofsson tycker att det ska bli spännande att se hur publiken tar emot hans debutroman. Foto: Johan W Jönsson

En natt när han gick runt hemma med sin nyfödda dotter på armen och traskade förbi bokhyllan kom han på idén att han ville skriva en bok.

– Jag tänkte att de kan väl inte vara så svårt att skriva en bok. Men jag kunde inte haft mer fel. Det tog åtta år från idé till publicering.

Johan har ett svagt minne att han skrev berättelser som han läste upp på roliga timmen när han var tio, elva år gammal. Annars har han inte skrivit och inte funderat på det.

– Det var den där natten jag kom på att jag kunde fördriva tiden med att skriva en bok. Innan det hade jag inte tänkt på det.

Han började skriva intensivt i någon månad men sedan kom livet emellan och det blev en lång paus. Efter att kollegorna fått reda på att han skrev en bok fick han börja igen.

– Det var en sådan där grej att man skulle skriva något som de andra inte visste om en. Då avslöjade jag att jag höll på med en bok och då blev jag ju tvungen att skriva färdigt.

Johan fick en nytändning och började skriva på allvar igen. Det var för cirka tre år sedan och hösten 2020 var manuset mer eller mindre klart.

– Jag skickade ut det till olika förlag men det var inte någon som nappade. Jag var nöjd och tyckte att storyn var bra. Hösten 2021 skickade jag in manuset till Lava.

De gillade storyn och var intresserade. Men de tyckte att texten behövde en ordentlig lektörsgenomgång och det ordnade Johan.

– Det var för att få manuset så bra som möjligt innan slutgiltig bedömning. Jag tänkte att det får bära eller brista och köpte den tjänsten av dem.

När han fick tillbaka manuset efter genomgången förstod han att det han först levererat inte var så bra som han först trott. Det fanns en hel del att förbättra.

– Det var mycket tekniska fel som jag rättade efter deras rekommendationer. Innan nyår skickade jag in den bearbetade versionen och fick ja.

Hur kändes det?

– Det ratas tusentals manus i Sverige varje år. Att bli publicerad känns jättestort. Men det finns många förlag och ges ut jättemånga böcker. Så konkurrensen är stentuff.


Betraktaren är en mörk spänningsroman. Foto: Johan W Jönsson


Boken är en mörk spänningsroman som cirkulerar runt fyra personers liv i både dåtid och nutid. Huvudkaraktärerna har olika bakgrund men alla bär på ett tungt bagage.

– De kommer från miljöer med våld och övergrepp. Det finns en bakgrund som förklarar varför de är som de är idag. Det är en väldigt mörk historia. Mörkare än jag först tänkt.

Titeln ”Betraktaren” kommer ifrån att en yngre person flyttar in i en rivningskåk mittemot ett nybyggt hus med stora glaspartier och god insyn där de andra tre flyttar in.

Hur fick du idén?

– Det kan man fråga sig. Jag hade karaktärerna ganska klara från början. Storyn har växt fram under tiden. Jag hade fragment av en början, en mitt och ett slut.

Är det några egna erfarenheter?


– Nej, boken är helt fiktiv. Jag fick kliva ur min egen bekvämlighetszon för att kunna skriva vissa delar. Mycket av det som händer skulle mycket väl kunna hända även om en del känns extremt.

Boken släpps den åttonde december. Den kommer finnas i näthandeln på Adlibris och Bokus med flera. Den kommer dessutom som ljudbok.

– Jag har pratat lite med Akademibokhandeln i Halmstad centrum om att göra något med dem. Jag ska även kika med Laholms bokhandel.

Johan håller på med en uppföljare där karaktärerna hänger med. Den är nästan klar men förlaget har inte kikat på manuset än.

Du vill fortsätta skriva?


– Ja. Drömmen är att kunna leva på det men det känns väldigt långt borta. Det hade varit häftigt om Aftonbladet skrev: ”Keppler, släng dig i väggen”, skrattar Johan Olofsson.


Johan Olofsson kom på idén att han ville skriva en bok när han gick runt med sin nyfödda dotter på armen. Nu är dottern åtta år gammal och boken ges ut. Foto: Johan W Jönsson


Fakta:

Lite om Johan Olofsson
Ålder: 45 år
Familj: sambo, två barn
Bor: Allarp
Från: Halmstad
Yrke: Jobbar med inköp och logistik
Fritidsintresse: skriva, löpning, badminton (ordförande och tränare i Västan)
Aktuell: debutromanen ”Betraktaren” släpps den åttonde december