Klik venligst
UNDERHÅLLNING 2022-02-10 KL. 18:11

Hellberg minns vännen Oldsberg

Av Johan W Jönsson

Björn Hellberg och Ingvar Oldsberg möttes för första gången för nästan 50 års sedan. Deras samarbete varade ända fram till 2019. Nu har Björns parhäst gått bort och laholmaren minns en fin vän. ”Under alla år hade vi aldrig ett endaste gräl”, säger Hellberg.

Hellberg minns vännen Oldsberg
Björn Hellberg och Ingvar Oldsberg ledde På spåret ihop under 17 säsonger. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT

Den ikoniske programledaren Ingvar Oldsberg avled under torsdagen (10/2) efter en tids sjukdom. När LT når Björn Hellberg är han tagen av beskedet och något trött i rösten. Alla vill ha en kommentar från Björn denna dag. Ändå är det självklart att Laholms Tidning (Björns första arbetsplats) ska få några minuter och han svarar som vanligt utförligt på alla frågor.

– Jag skulle återkommit tidigare men det har varit en enorm uppståndelse. Jag har haft över 20 olika telefonsamtal om det här med Oldsberg, ursäktar sig Björn.

De båda träffades i januari 1973. Då jobbade Ingvar Oldsberg på Radio Halland. Han bjöd in tennisexperten Björn Hellberg till studion i Halmstad för en intervju.

– Det skulle bara vara en kort intervju på några minuter men det slutade med att vi samtalade i nästan en timme. Det var så det hela började, säger Björn.

Sedan dess jobbade de båda ihop kontinuerligt fram till 2019. 2016 gjorde de sitt sista stora TV-jobb ihop då en avslutande säsong av Sverigequizen spelades in.

– Efter det gjorde vi några scenframträdanden och en resa ner till Tyskland och Österrike där vi kåserade för ett stort resesällskap. De två senaste åren har vi inte haft någon större kontakt.

Björn visste dock om att Ingvar var sjuk genom anhöriga till honom och Hellberg har hållit sig uppdaterad kring sin väns tillstånd, utan att vilja störa.

– Därför kom beskedet inte som någon chock för mig. Men sorgen är lika stor för den sakens skull, säger Björn.

De har haft många samarbeten genom åren och redan på -70-talet kamperade de ihop på Radiosporten där Ingvar jobbade och Björn var frilansare.

Sedan har det blivit ett antal TV-program ihop. Inte minst På spåret där Ingvar programledde med Björn som domare under 17 säsonger. Björn hade innan det vunnit programmet fyra år i följd.

– Vi har gjort väldigt många jobb ihop under årens lopp. Vi kom alltid väldigt bra överens och hade aldrig något gräl på 50 år, säger Björn.

– Ingvar hade sina sidor och blev ju tyvärr avskedad från Bingolotto. Han kunde vara lynnig men jag märkte aldrig någonting av det. Vi trivdes alltid bra ihop och vi respekterade varandra.

Ingvar är en svensk TV-legendar och han var mycket uppskattad programledare för de TV-produktioner han jobbade med. 2006 var han julvärd på SVT.

– Ingvar platsar på samma lista som Lennart Hyland. Hyland och David Letterman i USA var hans två stora förebilder, säger Björn och fortsätter:

– Omedvetet lade han sig till med deras manér. Att titta in i kameran, lägga huvudet på sned och arbeta med glasögonen. Men han hade också sin egen profil.

Vad var det som gjorde Ingvar så bra som programledare?

– Han hade ett väldigt naturligt umgänge med kameran. Många blir stela och konstiga men Ingvar var helt obesvärad. Han hade en förmåga att skapa en god stämning, berömmer Björn.

Är det något minne som du speciellt bär med dig från tiden med Ingvar?

– Det är väldigt mycket naturligtvis. Men jag kommer ihåg när vi blev norska medborgare efter OS i Albertville 1992. Det var så jag fick gatan Hellbacken här i Laholm uppkallad efter mig.

Björn och Ingvar var studiovärdar i SVT vid de olympiska spelen och efter alla norska framgångar emigrerade de på skoj till grannlandet för att hylla Norge.

– Vi åkte till Norge och gick in i direktsänd TV i NRK:s studio i Oslo som en kupp och bad om att få bli norska medborgare. Det var ju en plojgrej men det blev stor uppståndelse.

Vid Stortinget, i direktsänd TV, fick Ingvar och Björn ta emot sina norska pass med namnen Ingvar Oldsmo och Björn Hellbakken.

– Det var en kul grej! När vi skulle åka hem dagen efter höll vi på att inte bli insläppta i Sverige av en nitisk tulltjänsteman. ”Vi släpper inte in några femtekolonnare här”, men så blinkade han och släppte in oss.

Ingvar Oldsberg blev 76 år gammal.


Björn Hellberg och Ingvar Oldsberg var efter På spåret programledare för Sverigeresan och Sverigequizen ihop på TV4. Foto: TV4