Klik venligst
UNDERHÅLLNING 2023-04-13 KL. 06:02

Hellberg får hjälp med sömnen i TV

Av Johan W Jönsson

Sömnproblem är temat för ett nytt TV-program på SVT som leds av David Batra. Björn Hellberg och tre andra kändisar som har svårt att sova ska få hjälp av en sömnforskare på bästa sändningstid.
– Det var trevligt att vara med i programmet, säger Hellberg till LT.

Hellberg får hjälp med sömnen i TV
Laholms hedersmedborgare - författaren och tennisexperten Björn Hellberg är med i SVT:s nya program Sov gott. Foto: Morgan Norman/SVT

Utöver Laholms hedersmedborgare deltar även komikern Anna Mannheimer, influeraren Antonija Mandir och handbollsspelaren Loui Sand. Programledare Batra själv har också sömnproblem.

– Detta är det största jag har varit med om i TV sedan ”Seniorsurfarna” för tre år sedan. Det programmet blev väldigt uppmärksammat, säger Hellberg.

"Sov gott” har ungefär samma upplägg. De fyra deltagarna får extra mycket fokus i et varsitt avsnitt men deltar i samtliga fyra. Hellberg är först ut den 20 april.

– Jag hade nog minst problem förstod jag efter att jag fick höra vad de andra hade för bekymmer. Jag har sömnapné, alltså andningsuppehåll under natten.

Björn har också problem med snarkning och att somna om när han väl vaknat. Han menar dock att hans besvär är lindriga i jämförelse med de andra deltagarnas.

– Det är en sömnexpert från Tyskland som genomgående är med i programmet. Man fick lära sig en del saker som man kanske inte kände till så mycket sedan tidigare, säger Björn.

Sömnforskaren Christian Benedict ger de medverkande olika uppgifter som de ska testa för att se om det kan hjälpa dem att sova bättre. Även David Batra blir utsatt för olika experiment.

– Vi fick pröva på lite olika saker. Jag var bland annat med på en yogabehandling och en av de andra deltagarna fick besöka ett nunnekloster. Och så vidare.

– Jag tror att det kan bli underhållande. Det är fakta men på ett lättsamt sätt. Det var trevligt att vara med och jag hoppas att det blir trevligt att titta på, säger Hellberg.

Blev du hjälpt på något sätt av programmet?


– Det tror jag nog. Apnén har jag fått lite bättre bukt med. Men det är ju framförallt omgivningen, i mitt fall min fru, som märker det, säger Hellberg.

Programmet spelades in i höstas. ”Sov gott” har premiär på SVT den 20 april. Det går också att se på SVT Play från samma datum när andan så faller på.

– Det var opretentiöst och kul att spela in. David Batra som leder programmet är dessutom en väldigt rolig person. Jag tror det kan bli sevärt, avslutar Björn Hellberg.


David Batra leder programmet om sömnsvårigheter där bland annat Björn Helllberg medverkar. Foto: SVT