UNDERHÅLLNING 2022-06-22 KL. 07:46

Fullspäckad jubileumsvecka för stora och små

Av Rickard Gustafsson

Man fyller bara 90 år en gång och då ska det firas rejält. Så tänker Skummeslövsstrands Badortsförening som tar ifrån tårna och bjuder på en hel veckas jubileumsfest med underhållning, aktiviteter och musik i skön blandning. Dessutom pressar föreningen in en lokal partiledarutfrågning där kommunens toppolitiker krävs på svar hur de vill att orten ska utvecklas i framtiden.

Fullspäckad jubileumsvecka för stora och små
Bortom lekparken, på det som kallas Ängen, kommer 90-årsjubilerande Skummeslövsstrands Badortsförening slå upp ett stort festtält. Ett firande som pågår i dagarna sju, berättar Owe Ericson och Kristian Petersson. Foto: Rickard Gustafsson

11-17 juli blir det fest i Skummeslövsstrand. Badortsföreningen slår på stort och drar upp ett jättelikt tält på Ängen, norr om lekplatsen vid Strandpensionatet, och går all-in med aktiviteter och underhållning för båda stora och små under en hel vecka.

Programmet under jubileumsveckan är fullspäckat och inleds med allsång för barn på måndagen och avslutas på söndagskvällen med tv-kända gospelkören Arise.
– Vi hoppas att det kommer mycket folk och det kommer finnas en mix av aktiviteter varje dag för både gamla och unga, säger ordföranden Kristian Petersson.

En av höjdpunkterna lär bli ”Barnens dag” fredagen den 15 juli. Då blir det bland annat hoppborg, fiskdamm, ansiktsmålning, hinderbana, trollerishow och tillställningen avslutas med ett godisregn.
– Det händer mycket i Skummeslövsstrand i sommar och allt är gratis, med några få undantag. Jubileumsveckan har vi satsat ganska mycket pengar på och det ska bli jätteroligt, säger Owe Ericson, sekreterare i föreningen.

Musik blir det också – i massor! Varje kväll, i tältet på Ängen, blir det underhållning i olika genrer såsom irländskt svängig musik, rockabilly, country, rock’n’roll, svensktoppsettor, Elvis-tolkningar, gospel och storbandsmusik.

Däremellan händer det saker varje dag; talangjakt, quiz, barngympa, stand-up, boulemästerskap, tipspromenader, barnpyssel, strandaktiviteter som exempelvis kitesurfing och filmkväll på storbildsskärm.

Det bjuds också på frukostpratare på restaurang Poco Locos där bland annat polisen Ewa-Gun Westford och geologen och professorn Per Ahlberg underhåller med föredrag.

För att få ihop hela kalaset krävs det ideella krafter och av föreningens dryga 1 000 medlemmar är det många som bidrar.
– Det finns en otrolig sammanhållning och vilja att ställa upp. Det känns som att alla skummelövsbor vill att det här ska bli bra och roligt, säger Kristian Petersson.

Men vad är väl en fest utan god mat och dryck? Kristian Petersson och Owe Ericson berättar att Badortsföreningen samarbetar med de lokala krögarna i Skummeslövsstrand och Skottorps Pizzeria under veckan.
– Vi vill inte konkurrera med våra lokala näringsidkare utan har i stället valt att samverka med dem och det blir därför ingen mat och dryck i tältet, säger Kristian Petersson.


Jubileumsveckan 11-17 juli kommer bli sommarens stora höjdpunkt i Skummeslövsstrand. Roliga aktiviteter och underhållning för alla åldrar, berättar Owe Ericson och Kristian Petersson i Badortsföreningen. Foto: Rickard Gustafsson


De båda styrelsemedlemmarna vill också slå ett slag för en ”partiledarutfrågning” den 12 juli. Då samlas toppnamnen i de lokala partierna för att ge svar på hur de vill ta Skummeslövsstrand och Skottorp in i framtiden.

Ämnena som ska diskuteras är bland annat stranden, trafiksituationen, trygghets- och äldreboende vid kusten och skolfrågan. I takt med befolkningen växer vid kusten börjar det nu höjas lokala röster för att det ska byggas en kustnära högstadieskola.
– Många betraktar oss som ett byalag och vi har ända sedan starten 1932 varit delaktiga och bidragit till samhällsutvecklingen på orten. Nu vill vi höra hur politikerna tycker och tänker om utvecklingen av orterna, säger Owe Ericson.