Klik venligst
UNDERHÅLLNING 2022-10-03 KL. 17:48

Fredriks pumpa väger över 400 kilo

Av Johan W Jönsson

Fredrik Cronqvist från Ålstorp by har odlat en pumpa som väger över 400 kilo. Den enorma grönsaken var näst tyngst av alla pumpor på Ölands skördefest som också betecknas som "SM i pumpaodling". ”402,5 kilo var mer än jag trodde”, skrattar Fredrik.

Fredriks pumpa väger över 400 kilo
Den gigantiska pumpan står nu för allmän beskådan utanför familjen Cronqvists hem i Ålstorp by. På bilden syns förutom Fredrik även hans hustru Linnea med Lilja i famnen samt Tindra och Julia Cronqvist. Foto: privat

Odling är en stor hobby för Fredrik och i fyra år har han satsat på att driva fram stora pumpor. Den största han fått fram tidigare var på 95 kilo. En rejäl ökning alltså.

Under den gångna helgen lastade Fredrik in sin pumpa i ett hästsläp för att bege sig till Öland och skördefesten i Löttorp. Där tävlas det om vem som lyckats odla den tyngsta pumpan.

– Jag slutade på andra plats. Det var en kille från Blomstermåla i Småland som fått fram en på 487 kilo. Så det var inte så långt borta ändå, säger Fredrik.

Gick det att se vilken pumpa som var tyngst?

– Nej, jag och den andra odlaren tittade på våra pumpor vi var överens om att det skulle bli riktigt jämnt. Min var lite högre och hans var lite bredare.

Hur får man fram en så stor pumpa?

– Mycket gödsel, jättemycket vatten och mycket tid. Det behövs mycket plats också. Bara plantan kräver 100 kvadratmeter, berättar Fredrik.

Han har alltid haft intresse av att odla och pumporna kom han in på genom en släkttävling med sin mamma, svärmor och svägerska. Det gav mersmak.

– Det var för fyra år sedan och där väcktes intresset för att odla stora pumpor. Sedan har det bara blivit mer och mer. Jag kommer absolut att fortsätta.

Fredrik odlade prydnadspumpor tidigare men nu är han fokuserad på att odla bjässar. I år drev han fram två stycken men den ena sprack av regn.

– Det kan gå lite hur som helst när man odlar utomhus. Vid häftiga regn så är det stor risk att de spricker och det hände min andra pumpa som landade på 308 kilo.

400-kilos pumpan står nu ute vid vägen vid familjen Cronqvists hem för allmän beskådan. Där ska den stå i cirka två veckor.

– Så att förbipasserande kan njuta av den. Det är redan folk som stannat och fotat. Sedan kommer jag att karva ur den på något vis och göra en stor halloweenlykta av den.


Fredrik Cronqvist med dottern Lilja i famnen och frun Linnea bredvid sig framför de två pumporna som slogs om segern på Ölands skördefest. Fredriks pumpa slutade tvåa med 402,5 kilo. Det är den till höger i bild. Foto: privat


Till vardags arbetar Fredrik som truckförare på lagret på Vallberga Lantmän. Utöver att odla grönsaker är det stora intresset jakt.

Hade Fredrik fått fram den pumpa han fick i år ifjol så hade han vunnit priset för tyngsta pumpa på Öland. Då vann en på 280 kilo.

– Fröet som jag odlat min pumpa på är från pumpan som hade det nordiska rekordet som var på 850 kilo. Jag köpte fem frön 2019 från den odlaren som är från Motala.

Så det finns potential för ännu mer?

– Ja, så är det. Det handlar jättemycket om gener för att få så här stora pumpor. Man måste ha bra frön för att lyckas, säger Fredrik Cronqvist och fortsätter:

– 500 kilo är någon slags magisk gräns. Så det får bli målet till nästa år. Jag får våga lite mer med ännu mer gödsel och ännu mer vatten, avslutar han.

För andraplatsen på Ölands skördefest fick Fredrik 3 000 kronor. Ettan på SM i pumpaodling får 4 000 kronor och trean 1 000 kronor.