Klik venligst
UNDERHÅLLNING 2023-06-24 KL. 07:03

Familjen Magnusson dubbelt aktuell

Av Johan W Jönsson

Den musikaliska familjen Magnusson från Vallberga är dubbelt aktuell i sommar. Dels inleder de allsången på Bollaltebygget i Knäred och dels så spelar flera av dem med i ”Saltkråkan” på Teatergläntan i Falkenberg.

Familjen Magnusson dubbelt aktuell
Petronella Magnusson, Ellen Alexandersson, Helen Magnusson, Samuel Kling, Majken Alexandersson och Josefina Kling håller i en allsångskväll på Bollaltebygget i Knäred. Foto: privat

Knäreds Forskarring & Hembygdsförening bjuder som vanligt in till allsångskvällar på Bollaltebygget i Knäred. Familjen Magnusson inleder den 16 juli. Från scenen underhåller Helen Magnusson tillsammans med döttrarna Josefina Kling och Petronella Magnusson samt barnbarnen Samuel Kling, Ellen och Majken Alexandersson

– Det blir lite allsång, lite schlager - blandad musik. Kanske det kan bli något från någon av musikalerna som de andra medverkat i också. Vi får se, säger Helen.

Petronella, Ellen, Majken och Samuel medverkar dessutom i sommarteatern ”Vi på Saltkråkan” i regi av Kålle Gunnarsson. Föra året spelade de i Pippi på de sju haven och året innan det i Bröderna Lejonhjärta.

– Samuel spelar Christer som trånar efter Malin Melkersson och vi andra tre är med i ensemblen och spelar bland annat sommargäster samt är med i sång och dansnummer. Det är en väldigt rolig sommarsyssla och extra kul att göra det tillsammans med mina barn, säger Petronella.?

Kålle Gunnarssons Saltkråkan har premiär den 25 juni och spelas tisdagar, onsdagar, torsdagar och söndagar fram till den 15 augusti. Det finns två ensembler och laholmarna är med i den ena.

– Föreställningen passar alla åldrar, det finns något för alla i den. Jag har själv många minnen till Saltkråkan. Som barn älskade jag berättelsen och ville själv bo så, ute i skärgården och vara med på olika äventyr, säger Petronella.

Hon ska också själv spela med i Emil i Lönneberga på Tivoli i Köpenhamn den 1-2 juli. Detta med anledning av att Emil fyller 60 år i år.

Helen Magnusson har medverkat i flera olika revyer genom åren. Bland annat i Vallbergarevyn, Laholmsrevyn och Båstadrevyn. Dottern Josefina har också varit med i Laholmsrevyn. Barnbarnet Samuel spelade med i musikalen Annie på Lisebergsteatern i höstas. Han och kusinen Ellen har spelat med i musikalerna Grease, Rent och Saturday night på Teater Storan i Falkenberg. För Majken, yngst bland kusinerna, är det första året med sommarteater.?

Petronella Magnusson har ordnat konserter och lett allsång i Stadsparken i Laholm tidigare och har erfarenhet av det inför helkvällen med familjen Magnusson på Bollaltebygget.

– Det är så roligt att mina barn och barnbarn fortsätter med det som jag själv tyckt varit allra roligast i mitt liv. Det är himla härligt, avslutar Helen Magnusson.

– Det blir en riktig familjeföreställning. De är väldigt musikaliska allihopa. Där är ännu fler i familjen som är musikaliska, säger hembygdsföreningens ordförande Rolf Åkesson.?

Det blir traditionsenlig allsång på Bollaltebygget i Knäred i sommar. Foto: Arkivbild

?På Bollaltebyget tar familjen Oskarsson vid efter Magnusson. Helena, Henrik och Kristina tar ton ihop med Robin och Gunilla Josefsson den 23 juli.

– Kristina, Henrik och Helena är återkommande och i år är de med tillsammans med Robin och Gunilla. De har spelat ihop förr. Det blir också en trevlig kväll, säger Åkesson.?

Elvis4Ever avslutar traditionsenligt med en allsångskväll den 30 juli. Bandet återkommer år efter år och är uppskattade på allsången i Knäred.

– De bokar upp att komma igen när de är hos oss året innan. De spelar musik som går hem och Tommys (kapellmästare Lindgren) fru är från Blankered.

Det brukar vara mellan 100 och 150 personer på allsångskvällarna i Bollaltebygget. När Hasse Andersson var med i fjol var det fler.

Vi har plats för 200 i tältet men man kan sitta utanför också. Vi har servering och i pausen serverar vi korv med bröd. Det är två akter så att folk kan prata av sig lite, avslutar Åkesson.

Fakta:

Allsång på Bollaltebygget

Söndag 16 juli: Familjen Magnusson

Söndag 23 juli: Familjen Oskarsson med Robin och Gunilla Josefsson

Söndag 30 juli: Elvis4Ever

De här datumen kan man se och höra laholmarna i Saltkråkan: 25/6, 5/7, 9/7, 13/7, 18/7, 20/7, 26/7, 30/7, 1/8, 3/8, 10/8