Klik venligst
UNDERHÅLLNING 2024-04-06 KL. 07:05

Donnez redo att åter sätta Sverige i gungning

Av Rickard Gustafsson

Nytt album, nytt ungt blod i bandet och ett fulltecknat turnéschema. Donnez är taggade för att bjuda dansbandspubliken på en kanonsommar med bland annat flera gig i Laholms kommun. 3 maj släpps nya skivan ”Hole In One” – inspelad i bandets studio i Ränneslöv.

Donnez redo att åter sätta Sverige i gungning
Donnez består av Fredrik Trängbjörk (gitarr, saxofon), Martin Lindberg (bas), Donald Laitila Lovén (sång, dragspel, klaviatur), Andy Ekenmo (trummor, sång), Albin Fredriksson (saxofon, trumpet, dragspel) och Max Lindqvist (gitarr). Foto: Pressbild

Under påsken har dansbandet Donnez med kapellmästaren och rännelövsbon Donald ”Donne” Laitila Lovén varit lediga och laddat batterierna.

Det kan behövas med en spelplan innehållande 90 spelningar mellan maj och september.

– Sommaren är väldigt intensiv. Det blir mycket stadsfestivaler runt om i Sverige och även större galor i Norge och Finland, säger ”Donne”.

Totalt väntar 160 spelningar under 2024 och när de ger sig ut på vägarna i sommar gör de det med ett nytt album.

– Att släppa en ny skiva varje år har varit vårt motto under många år och nu är det dags igen. Varför skulle vi ändra på ett vinnande koncept, säger ”Donne” och skrattar.

Stora delar av den nya plattan ”Hole In One” har bandet skrivit själva och det är främst ”Donne” själv som ligger bakom majoriteten av låtarna. Bandkollegan Andy Ekenmo har bidragit med ett par och deras stora fansskara lär inte bli besvikna.

– Vi försöker hålla vår stil och behålla vårt signum med Donnez-gunget och instrumenteringen. Just precis det som vi får mycket cred för när vi är ute och spelar, berättar ”Donne”.

För de cirka 1 000 fans som vill lyssna till Donnez nya platta "Hole In One" lite före alla andra blir det att bege sig till Helsingborg den 30 april. Då blir det releasefest på Sundspärlan. Foto: Pressbild

Tredje spåret på nya plattan heter ”Tar en repa i min EPA”. Uppkomsten till den låten handlar, tvärtemot vad man kan tro, inte om irritation över att turnébussen hamnat bakom en parad av långsamtgående triangelfordon.

– Haha, nej så var det inte. Vi har en hel del lyssnare som är i den åldern och som kör EPA så den här låten är till dem, säger ”Donne”.

När många andra band i branschen minskar sitt manskap går Donnez mot strömmen. Inför den nya plattan och turnén har man gått från fem till sex man. Förutom gitarristen och saxofonisten Fredrik Trängbjörk har man även plockat in 16-årige Albin Fredriksson – en hejare på saxofon, trumpet och dragspel.

”Donne” beskriver honom som exceptionellt duktig och dessutom fullproppad med dansbands-dna. Pappa Johan Fredriksson har figurerat i band som Solo, Grönwalls och Lövgrens.

– Albin har följt oss i många år och varit en talang ända sedan han var väldigt liten. Det är unikt att man har så bra koll vid den åldern. Men det är en jäkla bra skola att hänga med ut och turnera för det handlar inte bara om att stå på scen.

– Vi ville ha lite mer blås och nu kan vi köra med dubbla saxar och trumpet och det ska vi utnyttja så bra som möjligt.

Det nya albumet är inspelat hemma i Donald "Donne" Laitila Lovéns studio i Ränneslöv. Foto: Johan W Jönsson/Arkiv

Under Donnez-turnén blir det tre stopp i Laholms kommun. Först ut är Lagagården den 20 maj.

För den som missar den spelningen får man en ny chans den 25 juli på Chill Out i Mellbystrand och 27 juli på festplatsen i Fågelsång.

26 juli då? Jodå, då spelar Donnez i Rakkestad – söder om Oslo!

– Att resa runt, möta vår fantastiska publik och uppleva den energin som bara sommarens spelningar kan ge, det är vad som driver oss. Och visst, att åka över 500 mil under en vecka blir en del av äventyret, avslutar ”Donne” med ett skratt.