UNDERHÅLLNING 2022-02-18 KL. 17:34

Den otroliga historien om ”fjällkatten” Lurvas från Laholm

Av Johan W Jönsson

Katten Lurvas från Laholm hoppade på ett grindsläp och åkte hela vägen upp till Vemdalen. Där uppe bodde han under ett gästgiveri innan han kunde tas omhand. Efter trippen upp till skidorten är nu den keliga katten äntligen hemma i Laholm igen. ”Det är verkligen en solskenshistoria”, säger matte Eva Svensson.

Den otroliga historien om ”fjällkatten” Lurvas från Laholm
Eva Svensson är glad över att ha sin äventyrliga katt hemma igen efter trippen till Vemdalen på ett grindsläp. Nu får Lurvas hålla sig inomhus ett tag fram över. Foto: Johan W Jönsson

Den otroliga historien om katten Lurvas tog sin början den 22 januari. Matte Eva släppte som vanligt ut honom. Han brukar bara vara ute några timmar i stöten, så när han inte kom hem på kvällen började Eva ana oråd.

– När han inte var tillbaka på morgonen var jag säker på att något hänt. Så länge har han aldrig varit borta. Jag trodde att han var instängd någonstans. I ett garage eller ett förråd.

Två dagar efter att Lurvas försvann lade Eva upp att han var försvunnen på Facebook och på hemsidan vilse.nu. Det gjordes också en polisanmälan om försvinnandet.

– Jag gick runt och knackade på hos grannarna och frågade om jag kunde få titta efter honom i deras garage, men utan resultat.

Den åttonde februari fick Eva ett mejl från en man i Vemdalen. Han hade fångat in en katt som såg ut som Lurvas. Han hade sett på vilse.nu att en katt var saknad i Laholm.

– Jag hade lagt ut flera bilder på Lurvas och den här mannen var nästan 100 procent säker på att det var han.

– Han skickade några bilder på honom och jo, det såg precis ut som Lurvas. Men när han sa att Lurvas var i Vemdalen då blev man tveksam. Det var ju omöjligt!, skrattar Eva.

Men det var det inte. Mannen som kontaktade Eva har en kompis som hade ett hus i Skottorp som han sålt. Mannen som ägde huset var nere och tömde det den 22:e januari.

Efter det har mannen med huset kört med ett gallersläp från Skottorp till Vemdalen. Men hur kom Lurvas då upp på släpet?

– Lurvas har inte gått till Skottorp. Han håller sig hemmakring. Men det visade sig att mannen druckit kaffe hos sin pappa och han bor på samma gata som jag. Det var alltså Lurvas!


Lurvas är trygg och tillgiven. Här chillar han hemma på soffan i Laholm efter äventyret. Foto: Johan W Jönsson


Känslan när du faktiskt förstod att det var din katt?

– Det var helt fantastiskt! Det var lyckokänslor. Jag vågade faktiskt inte ta ut det riktigt innan jag hade honom. Så jag behöll annonsen på Facebook.

Nyfikna Lurvas har troligtvis känt någon god doft på släpet och hoppat upp. När sedan bil och släp rullat iväg har han blivit rädd och passiv och legat och tryckt under presseningen.

– Det var först när han som körde stannade uppe i Vemdalen som han förstod att han hade en katt med sig. Han försökte öppna presseningen försiktigt men Lurvas sprang iväg.

Mannen la i sin tur ut på nätet att en svart katt som inte hörde hemma i Vemdalen fanns någonstans där.

– Han trodde ju att katten hoppat på i Skottorp, så han la upp om katten i en Facebookgrupp i Skottorp. Men där visste ingen något om en svart katt.

Lurvas levde fjälliv uppe i Vemdalen under tio dagar. Mannen som till slut hittade honom hade aktivt sökt efter den svarta katten och fick så småningom höra att han var vid gästis.

– I husgrunden fanns ett litet hål där en frigolitskiva suttit. Lurvas hade troligtvis lyckats putta bort den och gått in i grunden och sedan upp i källaren och lagt sig på en värmepanna.

Det räckte att prassla lite med en påse kattmat för att Lurvas glatt skulle komma fram och då kunde han plockas upp och tas i tryggt förvar.

Den 12 februari åkte Eva upp och hämtade sin älskade pälsboll. Det blev en resa på 160 mil tur och retur.

Är det någon skillnad på Lurvas idag?

– Han har gått ner lite i vikt. Annars märker jag ingen skilnad. Han kanske är lite mer kelig och vill ha lite mer uppmärksamhet.

Får Lurvas gå ut igen?

– Inte just nu. Jag har kollat honom hos veterinär och chippat honom. Han får hålla sig inomhus ett litet tag.

Lurvas är 7 år gammal och beskrivs som en lugn, ödmjuk och kelig katt av matte Eva.

– Han är tydligen väldigt omtyckt. Det märkte jag när jag var runt och frågade efter honom. Han har varit hemma hos flera familjer och gosat. Så de blev också oroliga, avslutar Eva Svensson.


Lurvas har blivit mer kelig och uppmärksamhetssökande efter fjälläventyret, säger matte Eva Svensson. Foto: Johan W Jönsson