Klik venligst
UNDERHÅLLNING 2022-11-04 KL. 16:20

Danssuget på topp efter pandemin

Av Rickard Gustafsson

Coronaåren med avståndstagande är över! Det gläder både danspubliken och SKPF Laholm som äntligen fått i gång fredagsdanserna i Lagagården igen. Med bandet Elvis 4 Ever på scen var det gott om dansanta gäster på plats.
– Folk kör långväga hit och det är jäkligt kul när vi nu satsar på bra orkestrar, säger festfixaren Lars-Bertil Gunnarsson.

Danssuget på topp efter pandemin
Festfixaren och bandbokaren Lars-Bertil "LB" Gunnarsson och vice ordföranden Kerstin Meuller är några i SKPF Laholm-gänget som ser till att fredagsarrangemanget i Lagagården blir en mycket trevlig tillställning. Foto: Rickard Gustafsson

Rent bokstavligt kan man kanske inte säga att det är klackarna i taket när pensionärerna vallfärdar till danserna i Lagagården efter coronauppehållet.
Men att gästerna har väldigt kul och älskar att svänga sina lurviga går det inte att ta miste på denna gråmulna novemberfredag, när Elvis 4 Ever äntrat scenen och spelat sina första låtar.

Lars-Bertil Gunnarsson, festfixare i SKPF Laholm, glider runt och snackar med gästerna och säger att han och de övriga i föreningen jobbar hårt tillsammans för att locka tillbaka folk efter pandemin.
– Innan pandemin hade vi ett snitt på 115 och sakta men säkert är vi på väg dit igen. Nu är vi ungefär 100 i snitt, men det har ökat hela hösten och vi skulle gärna se att det är fullt varje gång, säger ”LB” som alla kallar honom för.

Danserna i Lagagården har pågått i decennier, men pensionärsföreningen har på senare tid satsat hårdare på att locka namnstarka band. För med bra orkestrar kommer publiken.
– Förr hade vi en dragspelare men nu har vi maxat upp och satsar på orkestrar som dansbandspubliken känner till. Det blir lite dyrare, men det gör att det kommer fler folk, säger ”LB” och berättar att publiken följer efter banden.


140-150 gig om året blir det för Tommy Elvis Lindgren, Börje Andersson och Patrik Andersson i Elvis 4 Ever. "Lagagården är ett av de bättre ställena vi spelar på. Väldigt fin bygdegård och alltid mycket folk", säger Börje Andersson till LT.


Med orkestrar från halva södra Sverige kommer även långväga gäster. ”LB” berättar att det varje fredag kommer dansanta damer och herrar från Örkelljunga, Markaryd, Halmstad, Ljungby, Höganäs och Ängelholm (plus alla laholmare, såklart).

Några av de mest frekventa gästerna är från den sistnämnda staden. Ingrid Lundblad har åkt de fyra milen i princip varje vecka sedan 2016 och har även fått med sig tvillingsyrran Stina Jörsmar och hennes man Lennart.
– Alla är så trevliga och alla dansar med alla här, säger Ingrid glatt.
Systern Stina instämmer.
– Det är så familjär stämning och alla snackar med alla. Vi är här varje vecka om vi inte har något annat för oss.

Lennart Jörsmar berättar att Hedins och Deremarks är hans favoritorkestrar men säger att det är sällskapet och att röra sig till musik som är det viktigaste.
– Skriv nu inte att jag åker hit bara för att jag gillar att krama damerna, säger han och brister ut i skratt.


Lennart och Stina Jörsmar tycker mycket om danserna i Lagagården. Så pass mycket att de nästan varje vecka kör de åtta milen tur och retur från Ängelholm. Foto: Rickard Gustafsson


Kramandet hör självfallet till när det handlar om ”kasedans” och för den som bara vill njuta av musiken går det också bra.
– Det här är ett sätt att träffas och ha roligt, men det går också bra att bara komma hit och lyssna på bandet. Vi tar ingen entré för de som vill lyssna på musik, socialisera sig och dricka en kopp medhavd kaffe, säger ”LB”.

Och hur gick det då med publiksiffran? Jodå, det blev säsongsrekord med drygt 115 betalande – över snittet före pandemin.