Klik venligst
UNDERHÅLLNING 2022-03-01 KL. 15:46

Dansen på Ramshall drog igång: Helt underbart

Av Johan W Jönsson

I lördags drog dansen på Ramshall i Veinge igång igen efter pandemistoppet. Fernandoz bjöd upp till dans och arrangören Anders Åkesson njöt ihop med sina gäster. ”Det känns helt underbart att vara i gång igen”, säger han.

Dansen på Ramshall drog igång: Helt underbart
Anders Åkesson som driver Ramshalls festplats var glad över att äntligen kunna välkomna sina kunder igen. Foto: Johan W Jönsson

Black Jack var inbokade till den 12 februari. Men den dansen fick ställas in då det var för tätt inpå dagen då restriktionerna släppte (9/2). Men nu var det äntligen dags.

328 danssugna personer löste biljett på Ramshall vid säsongspremiären med Fernandoz och det var Anders Åkesson nöjd med.

– Det var en bra start tycker jag. Man vet ju aldrig hur mycket folk det ska komma på förhand och det är så klart lite jobbigt. Men 328 är jag nöjd med, säger Anders.

En normal danskväll innan pandemin snittade han 350 besökare per kväll. Då är det gott om plats att svänga de lurviga på. 1 000 personer går in på Ramshalls festplats.

Framåt kommer välkända dansband som Streaplers, Matz Bladhs och Donnez till Veinge. Åtta danskvällar är inplanerade under våren.

– Hösten ser lika bra ut dansbandsmässigt men det programmet har jag inte släppt än, säger Åkesson som nu hoppas att han kan köra på.

– Nu tror jag faktiskt på det. Folk är sugna och måste få komma ut och roa sig. Jag tror att det kan bli bättre och att fler nya hittar hit. Det var en hel del nya besökare på premiären.

Hur var känslan att äntligen kunna öppna?

– Det var helt underbart att få träffa sina kunder igen. Mina gäster tyckte också att det var positivt att få komma ut och dansa och träffa sina vänner igen.


1 000 personer går in på Ramshalls festplats. I vanlig danskväll brukar runt 350 gäster komma på besök och det är Anders Åkesson nöjd med. Foto: Johan W Jönsson


För ett ställe som Ramshall har pandemin i princip inneburit näringsförbud. Anders vittnar också om att det har varit tufft.

– Det har varit kämpigt under den här perioden. Utgifterna är där men inga inkomster. Det säger sig självt att det inte går ihop, säger han.

Som en följd av att Åkesson inte kunnat hålla öppet så har han mist sitt alkoholtillstånd. Det påverkar inte verksamheten särskilt mycket men han tycker inte att det är kul.

– Det känns lite olustigt. Det är ju pandemin som gjort det. Jag har varken några skatteskulder privat eller på bolaget. Men jag har inte kunnat köra och då är det inte lätt att få balans i bolaget.

Även om Anders Åkesson tycker att kommunens beslut att dra in alkoholtillståndet känns orättvist så påverkar det inte hans verksamhet särskilt mycket.

– Jag sålde fler folköl nu än vad jag sålde starköl innan. Mina gäster kommer för att dansa och inte för att supa. Men jag vill ha det som en service att de ska kunna ta en öl eller ett glas vin.

– Jag hänger inte läpp över att jag mist alkoholtillståndet, utan jag kör på. Folk som jag pratade med tyckte bara att kommunen var löjliga som drog in det. Förr eller senare söker jag om det igen.


Varför inte en räkmacka i pausen? Det behövs energi för att orka en hel danskväll. Anders Åkesson serverar. Foto: Johan W JönssonFakta:

Vårens dansprogram på Ramshall:

12/3: Streaplers

26/3: Matz Bladhs

9/4: Bob Stevens

17/4: Kjellez

23/4: Donnez

7/5: Fernandoz

21/5: Holidays

4/6: Jive