Klik venligst
UNDERHÅLLNING 2023-05-24 KL. 12:10

Bra snurr på föreningens danser

Av Johan W Jönsson

På måndagarna gungar hela Lagagården när Hallands Dansförening anordnar sin månatliga måndagsdans. Runt 200 dansare från Göteborg i norr till Malmö i söder och Växjö i öst brukar dyka upp och svänga de lurviga.
– Den som aldrig har dansat har missat något, konstaterar arrangören Anders Johlin exalterat.

Bra snurr på föreningens danser
Håkan och Birgitta Ramsén från Halmstad kommer alltid på Hallands Dansförenings danser. Foto: Johan W Jönsson

När populära Donnez spelade upp till dans i vårfinalen var det 180 personer som äntrade dansgolvet. Bandet har sedan en tid tillbaka lokal prägel då sångaren Donne Laitila bor utanför Ränneslöv.

– Donnez är ett av Sveriges absolut största dansband och sett till spelningar är de nog det band som är allra mest aktivt. De är skickliga på att anpassa sig efter publiken, säger Anders.

Donnez är mer åt mogendans-hållet men de klarar även den modernare dans som Hallands Dansförening ägnar sig åt på sina måndagsdanser.

– Det ska vara åt det modernare hållet och bra tryck i grejerna. Det är mycket yngre folk som kommer och dansar. Många är i åldersspannet 20-50 år, säger Anders.

Danserna drog igång igen förra våren efter pandemin. Efter en försiktig start tog det sig på hösten och nu är man tillbaka på i princip samma nivå som innan pandemin.

– Jag började med det här konceptet i Falkenberg innan pandemin. Av olika anledningar valde vi att flytta ner det till Laholm och det har blivit bra snurr på det.

Hur långt folk är beredda att köra för att dansa beror mycket på vilket band som spelar. Måndagsdanserna i Lagagården lockar långväga gäster.

– Vi har lyckats få hit bra band och då är folk beredda att köra en bit. Vi har dansare uppifrån Göteborg, nerifrån Malmö och Växjö i öst, berättar Johlin.

Det är insläpp från 19. En halvtimme senare börjar bandet spela. Klockan 21 är det paus med kaffe och kaka. Sedan dansas det fram till klockan 23 då det är slut.

Vad är grejen med att dansa?


– Det är socialt, bra för kropp och själ. Man mår bra och blir glad av att dansa. De som inte har upptäckt dansen har missat något i sitt liv, säger Anders som själv dansat i nästan 40 år.

Utöver måndagsdansen med fokus på mer modern dans anordnar Hallands Dansförening även kurser i gammaldans och foxtrot på tisdagar samt buggkurser på söndagar.


Anders Johlin från Hallands Dansförening bjuder in till dans på Lagagården. Den som inte testat att dansa har missat något, tycker han. Foto: Johan W Jönsson


Två av de
som brukar komma till Lagagården för att dansa vid dansföreningens måndags- och tisdagsdanser är Birgitta och Håkan Ramsén från Kärleken i Halmstad.

– Vi är här varje gång, eller åtminstone så mycket vi bara kan. Att dansa är att ge glädje och hälsa till andra. Man motionerar inte bara för sin egen skull, säger Håkan.

Att dansa kan man göra över generationsgränserna. Det är svårare att spela fotboll eller innebandy tre generatoner ihop, menar Håkan.

– Man dansar också för sin egen skull - för att bli glad och för att känna musiken i kroppen och röra sig till musiken. Det är tillfredställande. Och så lär man känna andra människor, säger Birgitta.

De har dansat ihop i drygt tio år och har dansen som ett gemensamt fritidsintresse. Att utveckla dansen tillsammans tycker båda två är kul.

– Det finns forskning som visar hur nyttigt det är att dansa. Man dansar några långsamma och några snabba danser. Det är skonsamt för kroppen, säger Håkan.

Håkan och Birgita Ramsén uppskattar arrangemanget och att det kommer såväl dansare från Göteborg och Malmö som från närområdet.

– Det är ett jättefint dansställe och trevliga människor att dansa med. Sedan är det bra arrangerat. Det är på en lagom nivå och man träffar både de som är jätteduktiga och nybörjare, avslutar de.

Nu är det uppehåll för såväl måndags- som tisdagsdanserna fram till september. Det blir dock en sommardans på Karsefors den 28 juli med Sannex orkester i dansföreningens regi.

– Innan vi drar igång gör She & The Milkmen en sällsynt spelning. Efter hundratals gig under många år la de ner 2010 men gör nu tillfällig comeback, avslutar Anders Johlin.


Hallands Dansförenings måndagsdanser lockar många dansare. Flera kan köra långt för att få sig några turer på dansgolvet. Foto: Johan W Jönsson