Bengtsson firar 40 år på bion
Av Johan W Jönsson
Lördagen den 17 september är det precis 40 år sedan Mikael Bengtsson började jobba på biograf Maxim i Laholm. Sedan 27 år tillbaka äger han biografen och flera andra. ”Det har hänt väldigt mycket inom bion under de här åren”, säger Bengtsson.
För 40 år sedan klev Mikael Bengtsson in på Biograf Maxim för första gången som anställd. Han är fortfarande kvar och driver nu bion samt sex andra biografer i Sverige.
Foto: Tina Karlsson
1982 var det Bertil Grundström som ägde biografen i Laholm. Mikael började sin upplärning och fortsatte sedan att arbeta för Bertil fram till 1995 då han köpte biografen av sin läromästare.
– Jag har alltid varit varit intresserad av film, teater och böcker sedan jag överhuvudtaget kunde öppna en bokpärm.
Är det något speciellt med bio?– Ja, det är det ju. Det är den ultimata filmupplevelsen, än så länge i alla fall, får man väl tillägga, skrattar Mikael.
De första 15 åren hade Mikael Bengtsson annat jobb upptill biografjobbet men i takt med att fler biografer köpts upp så har han kunnat ägna sig fullt ut åt bio.
– Det är många bäckar små-principen som gör att jag får ihop så att man kan leva på det, säger Mikael som driver totalt sju biografer idag.
Den senaste var biografen i raden som förvärvades var en i Vimmerby. Den öppnades i Bengtssons regi i augusti. Den näst sista är en biograf i Piteå.
– Övriga finns i södra Sverige. Anledningen till att biografen in Piteå förvärvades berodde på att vi har känt dem i många år genom branschen. Vi jobbar i stort sett på samma sätt.
– När ägaren där ville gå vidare kändes det naturligt för honom att lämna över till oss. Vi har ett liknande tänk och han vill att bion ska drivas vidare i samma anda.
Vad menas med att ni jobbat på ungefär samma sätt?– Det är svårt att konkretisera men det är sättet man jobbar på - vilka filmer man väljer och hur man lägger upp saker och ting. Även lösningar på olika saker, säger Mikael.
Han är pappa till ”Svenska filmdagarna” som anordnas årligen i Laholm sedan 1997. Filmpriset har delats ut 20 gånger och går till framstående personer inom film.
– Det var jag och Laholms Tidning som låg bakom filmdagarna från början. LT var medarrangör de första åren, berättar Mikael.
Mikael beskriver de 40 åren inom bion som en intressant och utvecklande resa. Inte minst tekniskt, där det hänt väldigt mycket.
– När jag började körde vi 35 millimeters film och kolstavar som brann som ljuskälla. Sedan gick det över till xenongaslampor, digitalt ljud och sedan digital film. Så det har hänt en hel del!
De 40-åren firas med en stor biodag på söndag (18/9) med halva priset på alla filmer och lite andra erbjudanden. I övrigt blir det ett stillsamt jubileum.
– Man behöver inte göra någon stor sak av det men det är en lite rolig grej att det faktiskt är 40 år sedan som jag började. Det är inte så många som stannar på samma ställe i 40 år.
Mycket av sommaren har spenderats i Piteå för att starta upp biografen där i egen regi. Mikael är hemma under jubileumshelgen men åker sedan tillbaka ytterligare en vecka.
– Vi har en helt ny personalstyrka som ska läras upp men efter nästa vecka blir det mer jobb på hemmaplan. Det har varit mycket på distans nu.
Vilken är din favoritfilm?– Crash från 2004. Det är en film som skildrar olika människoöden som vävs samman under ett eller ett par dygn i Los Angeles, säger Mikael Bengtsson och fortsätter:
– Människorna framställs som komplexa och inte som endimensionella karaktärer. Folk har inte bara en sida. Alla har vi drag av både godhet, ondhet och allt däremellan. Det skildras på ett bra sätt.
Mikael Bengtsson driver sina biografer tillsammans med sin fru Tina Karlsson.
Foto: privat