Klik venligst
UNDERHÅLLNING 2022-03-04 KL. 11:00

Antikrundan kommer till Båstad och Norrviken

Av Roger Bengtsson

I den 33:e säsongen av tv-programmet Antikrundan på Sveriges Television kommer Båstad att vara en av inspelningsplatserna.

Antikrundan kommer till Båstad och Norrviken
Pernilla Månsson Colt som är producenten för Antikrundan på SVT, experten Knut Knutsson och programledaren Anne Lundberg. Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Tisdagen den 23.e augusti kommer alla de folkkära experterna och programledaren Anne Lundberg att finnas på plats på Norrvikens trädgårdar för att värdera bjärebornas antikviteter.
– Norrvikens trädgårdar! Äntligen kan vi komma till världens vackraste plats och spela in. Antikrundans producent, Pernilla Månsson Colt låter genuint lycklig när Bjäre Nu får tag på henne för att prata om den kommande sommarens inspelningar av SVT.s långkörare.
– Vi har haft kontakt med Norrviken i många år, men aldrig riktigt lyckats få till en optimal inspelningsmiljö för Antikrundan, förklarar Månsson Colt. Men i och med pandemin som tvingade oss att ändra vissa inspelningsrutiner så har vi också hittat en möjlighet att kunna komma till Norrviken och Bjäre. Vi kommer delvis att hålla till i växthuset Victoriahuset för inspelning och värdering, men vi kommer också att spela in mycket av programmet utomhus i trädgårdarnas olika miljöer.
– Det kommer att bli helt fantastiskt, tror Pernilla Månsson Colt.

Antikrundan sänds just nu på SVT, program som spelades in sommaren 2021. Den kommande sommarens inspelningar redigeras klart under hösten och programmet från Norrvikens trädgårdar kommer att sändas någon gång under januari eller februari 2023. Precis som vanligt kommer programmet från Båstad utöver värderingar och intressanta historier kring besökarnas antikviteter, också att berätta lite mer om Båstad och bjäretrakten. Saker som tv-publiken inte redan känner till om bygden.
Antikrundan är en av SVT:s verkligt traditionstyngda produktioner som drar en stor tv-publik säsong efter säsong. Enligt producent Pernilla Månsson Colt märkte man en liten nedgång i intresset för programmet för några år sedan, men när programmet återvände efter pandemin var intresset större än någonsin.
– Det är lika mycket folk som kommer till våra inspelningar, var vi än kommer. Programmet har hög igenkänning och är mycket varmt, vänligt och mänskligt. Saker som människor behöver i en orolig värld. Vi blir en välbehövlig motvikt till nyheter om virus och krig, resonerar Månsson Colt.

TV-inspelningen på Norrviken, tisdagen den 23 augusti, inleds klockan 10 och pågår fram till cirka klockan 18.00. Under dessa timmar är det möjligt för den hugade att bege sig till Norrvikens trädgårdar med saker som man vill veta mer om och få värderade av någon av programmets kunniga experter.
– Som vanligt garanterar vi att alla som kommer med sina saker före klockan 18 kommer att få dessa värderade, förklarar Pernilla Månsson Colt. Dock har vi tvingats sätta en gräns på maximalt 10 föremål per besökare för att klara av anstormningen.

Produktionen anmodar besökare att klä sig efter väder, att emballera sina antikviteter noggrant och att packa med kaffe och matsäck. Det kan bli ett antal timmars väntan på att få sina saker värderade av antiknestorn Knut Knutsson, vapenkonnässören Max Sjöberg eller textilexperten Annette Granlund för att nämna några.
– Vi räknar nog med att en och annan matta från Märta Måås-Fjetterström kommer förbi våra ögon den här dagen, resonerar Pernilla Månsson Colt. Överhuvudtaget ska det bli otroligt spännande att se vilka saker som Bjäreborna tar med sig. Man blir alltid överraskad, förklarar hon.
Om man har stora saker som är svåra att ta med sig till värderingen på Norrviken måste man föranmäla sig och sina föremål till SVT. Det kan till exempel handla om stora mattor, skåp, ljuskronor eller större tavlor. Bland de föranmälda med otympliga föremål gör SVT ett urval och kanske kommer ett inspelningsteam hem till dig och värderar sakerna på plats.
Föranmälan görs på: shortaudition.net/antikrundan