Klik venligst
SPORT 2023-09-05 KL. 12:45

Ysby ryckte efter viktig seger i toppderbyt

Av Johan W Jönsson

Ysby vann toppmötet mot Genevad/Veinge med 1-0 och har nu i praktiken säkrat minst en andraplats i serien. I division 6 slog även Skogaby Skottorp med 4-1. I damfyran vände Lagan derbyt mot Kornhult/Hishult och vann med uddamålet. Häng med på fotbollssvepet.

Ysby ryckte efter viktig seger i toppderbyt
Ysbyglädje efter Emil Axelssons (längst till höger) 1-0-mål i toppmatchenmot Genevad/Veinge. Målet blev matchens enda. Foto: Johan W Jönsson

Toppmatchen i sexan var viktig för båda lagen. Vid vinst skulle tvåan YBK dra ifrån trean GIF/VIF i tabellen. Ysby började matchen bäst men första halvlek var jämn.

Båda lagen hade en varsin ribbträff. I andra halvlek kunde Ysby ta över mer och mer. De gula spelade ett rakare och mer direkt spel och skapade flera bra chanser.

Ledningsmålet dröjde till minut 72. Otto Nilsson skickade in en hård boll mot mål från kortlinjen. Omar Momandi i GIF/VIF-kassen fick inte kontroll på kulan som stöttes i nät av Emil Axelsson.

GIF/VIF försökte flytta fram för en kvittering men YBK höll undan på ett bra sätt och det var aldrig riktigt nära 1-1. Målskytt Axelsson tog bort det mesta som kom in mot mål.

– Eftersom att vi har ett tuffare spelschema kvar än vad GIF/VIF har så var den här segern extra viktig. Nu har vi marginal neråt, kommenterar YBK:s tränare Tomas Karlsson.

Med fem omgångar kvar har Ysby 13 poängs försprång till Genevad/Veinge (som har en match mindre spelad) och bara tre poäng upp till Sperling Sennan i topp. En spännande höst väntar.

Skogaby besegrade Skottorp överraskande klart med 4-1 efter en mållös första halvlek. Arnon Khamphuak gjorde två av SBK:s mål. De röda har höjt sig i höst.

Walldia var chanslöst mot serieledande Sperlingsholm Skuggan på konstgräset i Veinge (Wallevi var inte spelbar på grund av väta). Tabellettan vann med 10-0 (4-0).

Hasslöv har en tuff period bakom sig men kom tillbaka i matchen mot Simlångsdalen och kvitterade till 2-2. Dalen avgjorde dock fram till 3-2 mot slutet.

Ränneslöv och K/HFF är femma och sexa i tabellen på samma poäng. Lagen delade också broderligt på poängen i mötet lagen emellan. 1-1 efter Giffen-ledning 1-0 i paus.

I den uppskjutna matchen mellan Skottorp och HGH (Harplinge/Gullbrandstorp/Haverdal) vann de sistnämnda med 6-0 efter ledning 4-0. HGH är fyra i tabellen. SIF tia.

I fyran rådde Lilla Tjärby inte på Kungsbacka. Nordhallänningarna vann med 3-0 efter en mållös första halvlek där LTIK hade en stolpträff och ytterligare en stor chans.

– Andra halvlek var inte bra från vår sida. Men deras 1-0-mål föregås av klar obstruktion. Utan det målet hade det varit match längre. Men de var snäppet bättre, säger LTIK-coach Mats Johansson.

Laholms damer säkrade seriesegern i damfyran genom att slå Snöstorp Nyhem i en ren seriefinal med 6-2. LFK har varit det klart bästa laget i serien och är obesegrat.

I Laholmsderbyt mellan K/HFF och Lagan reste sig de sistnämnda från ett 2-0-underläge och vann med 3-2. I K/HFF gjorde Johanna Theander två mål. I Lagan gjorde Erika Kalnak två.

Tråkigt nog ligger Lagan näst sist och K/HFF sist i tabellen. Båda lagen har dock möjlighet att klättra i den jämna tabellen under de avslutande omgångarna.

Resultat och målskyttar:

Fyran:

LTIK-Kungsbacka IF 0-3 (0-0)

Sexan:

GIF/VIF-Ysby BK 0-1 (0-0)

Mål YBK: Emil Axelsson

Skogaby BK-Skottorps IF 4-1 (0-0)

Mål SBK: Arnon Khamphuak 2, Kewin Hansen, Qerim Mustafa

Mål SIF: Johan Stråhle

BK Walldia-Sperlingsholm Skuggan BK 0-10 (0-4)

Hasslövs IS-Simlångsdalens IF 2-3 (2-2)

Mål HIS: Albin Hansson, Melvin Hansson

K/HFF-RGIF 1-1 (0-1)

Mål K/HFF: Robin Jönsson

Mål RGIF: Måns Bertilsson

Damfyran:

LFK-Snöstorp Nyhem FF 6-2 (3-1)

Mål LFK: Linnea Nilsson 2, Alva Johansson 2, Meliha Ibrahimovic, Alisa Kamberaj

FC Lagan-K/HFF 3-2 (2-2)

Mål FCL: Erika Kalnak Jönsson 2, Ida Pettersson

Mål K/HFF: Johanna Theander 2