SPORT 2021-11-09 KL. 10:00

Wulff ledde IFK Värnamo till Allsvenskan

Av Joakim Ormsmarck

Joakim Wulff har hunnit få vara med om mycket under sin fotbollskarriär. Nu kan han sätta ytterligare en grej till CV:et: att som assisterande tränare sensationellt fört upp IFK Värnamo till Allsvenskan. “Det är lite häftigt. När vi säkrat allsvenskt spel var det en känsla av eufori.”, säger Wulff.

Wulff ledde IFK Värnamo till Allsvenskan
Målvaktskonsult Joakim Wulff kan lägga ytterliggare en grej till CV:t nu när han som assisterande tränare hjälpt till att föra upp IFK Värnamo till Allsvenskan.

Målvakten från Veinge hamnade via division 2-spel med Laholms FK i flera svenska klubbar på elitnivå. Under de senaste åren har han agerat målvaktstränare. Men parallellt med det var han faktiskt också målvakts-back up i allsvenska Kalmar FF över sommaren.

I och med segern borta mot Eskilstuna med 2-0 säkrade Wulffs Värnamo en plats topp-två i Superettan och därmed allsvensk uppflyttning. Seriesegern är också mycket nära. IFK leder serien med sju poäng med tre omgångar kvar att spela.
– Det är svårbeskrivliga känslor - glädje, eufori och anspänning som släpper. Det är ju historiskt också eftersom att IFK Värnamo aldrig tidigare spelat i Allsvenskan.

Wulff har varit i Värnamo sedan 2018. Först som målvakt (Superettan) och sedan som målvaktstränare och assisterande tränare. Laget var nykomling i Superettan inför den här säsongen och tippades i botten av en enig “expertkår”. Trots det har det unga och billiga laget gått som tåget i en serie med flera storheter.
– Vi har näst minsta budgeten och yngsta spelartruppen. Så vi har gjort en otroligt bra säsong med tanke på våra förutsättningar.

Hur är det möjligt?
– Allt handlar inte bara om pengar. Vi har tränat bra - vi har haft bra intensitet och väl genomförda träningar hela året och vi har sluppit större skador, för att vi tränat bra.

– Nummer ett är kanske ändå att vi haft en jäkla bra lagsammanhållning där alla varit hungriga på att bidra och vara med och avgöra och ingen har deppat om de suttit på bänken.

Jonas Thern är tränare i IFK Värnamo men han får inte stå som huvudansvarig då han inte har rätt utbildning på pappret. Istället är Robin Asterhed huvudtränare.
– Det är klart att Jonas har en stor del i det hela. Robin driver träningarn och tar ut laget men Jonas har inflytande och kommer med input och bidrar med sin stora erfarenhet.

Stora delar av truppen är formade i den egna akademin och IFK Värnamo har varit en bra plantskola länge.
– Det är ett bra betyg till den egna verksamheten men det är så det måste fungera i en lite mindre klubb.

Jocke är både målvaktstränare och assisterande tränare. Han tränar målvakterna och hjälper dessutom forwards med avslutsträning. Utöver uppdraget i IFK är han även instruktör på fotbollsinriktningen på Osbecksgymnasiet, målvaktstränare för LFK:s seniorlag (dam och herr) samt tränare för sonens lag i LFK.

Hur hinner du med?
– Det gör jag inte riktigt. Jag blandar både nivå och arbetsuppgifter, skrattar Jocke.

– Det är främst pojklaget i LFK som fått stå tillbaka men vi är tre som hjälps åt där. Jag brukar hinna hem så att jag kan vara med andra halvan på träningarna.

I augusti åkte Wulff på en skada som inte direkt förenklade hans situation. Han fick en fraktur i foten på en målvaktsträning med Värnamo.
– Jag har kunnat fullfölja mina uppdrag ändå men jag har blivit mer instruktör än delaktig. Jag vill helst vara aktiv själv men jag har fått tänka och planera om lite bara.

Han hoppas kunna fortsätta med sina uppdrag både i IFK Värnamo och på Osbecksgymnasiet även kommande år men ingenting är klart än.

Firade ni uppflyttningen till Allsvenskan?
– Vi firade med dans och sång men festen får vänta. Vi har en skyldighet att fullfölja säsongen gentemot andra lag, säger Wulff.
Jocke behövde aldrig rycka in som målvaktsreserv i Kalmar FF i våras och kortidskontraktet gick ut efter sommaren.
– Jag var där på ett pass och visade upp mig, sedan fick de ett jäkla lyft och så gjorde de sin bästa säsong på länge. Så jag tar med mig det också, skrattar Joakim Wulff.

Text: Johan W Jönsson