Klik venligst
SPORT 2024-01-21 KL. 07:02

Westesson lyfte Ysby upp i femman

Av Johan W Jönsson

”I min värld gör han redan nu inte bort sig i LFK. Det är den största råtalang jag sett.”, hyllar Ysby BK-tränare Tomas Karlsson. Vem är det då som åsyftas? Jo, det är Edvin Westesson. YBK:s mittback och bästa spelare under säsong.
– Jo, det har gått rätt okej ändå. Vissa matcher har varit jättebra och andra matcher har jag inte synts i. Men så är det, säger 20-åringen blygsamt.

Westesson lyfte Ysby upp i femman
Edvin Westesson jobbar som elektriker. På fritiden är han Ysby BK:s bästa spelare. Åtminstone sädsongen som gick. Foto: Johan W Jönsson

Westesson kom till Ysby BK inför förra säsongen. Då hade han haft ett uppehåll från fotbollen men lockades att börja spela igen av kompisarna i YBK.

– Jag tillhörde -03:orna i LFK och vårt lag stängdes ner när jag var 15, 16 år. Efter det spelade jag inte på ett par säsonger. Sedan började jag igen.

Varför stängdes laget ner?

– Det var mycket bråk och skit. Många spelare betedde sig dåligt på plan och det hände även en del grejer utanför planen som inte var så roliga.

Var du en av de som misskötte sig?

– Jag var väldigt arg på planen. När man spelar fotboll är det mycket känslor och jag brinner för det. Men grejen som gjorde att laget lades ner var jag inte inblandad i.

Nu är det historia och Edvin är tacksam över att hans vänner Adam Thorén och Robert Cummings lockade honom till spel i Ysby BK.

– Jag älskar att spela fotboll och trivs väldigt bra i Ysby. Det är ett härligt gäng med god sammanhållning. Det gör att alla kämpar lite extra för varandra på planen.

I LFK höll Edvin främst till på mittfältet. Han har spelat där en del i YBK också men framförallt så har han agerat mittback ihop med Filip Svensson.

– Det var längesedan jag spelade innermittfältare kontinuerligt. Jag föredrar att spela mittback nu. Jag trivs där och känner mig säker på den positionen.

Edvin Westesson har varit Ysby BK:s bästa spelare under säsongen, ja en av hela seriens främsta. Nästa år spelar han och laget division 5-fotboll. Foto: Johan W Jönsson

Vilka tycker du själv är dina största styrkor som spelare?

– Jag är fysisk i mitt spel och är inte rädd för att gå in i närkamper. Sedan är jag ganska kvick också och har hyfsad spelförståelse. Jag är okej på att positionera mig.

Något särskilt du vill utveckla?

– Jag vill bli mer noggrann i mitt passningsspel bakifrån. Det kan jag bli bättre på men det kommer säkert med mer erfarenhet också.

Ysby hade en bra säsong i år. Det bar hela vägen till en andraplats vilket innebar uppflyttning till division 5. Ettan Sperlingsholm/Skuggan och YBK låg i topp hela tiden.

– Vi började väldigt bra och hade typ tio matcher utan förlust. På slutet blev vi kanske lite mer bekväma och det blev tajtare matcher. Men vi gjorde jobbet och gick upp.

Vad är Ysbys styrka som lag?

– Vi har blivit mycket mer samspelta. Föra året gick det inte bra. Det var många nya spelare som aldrig spelat tillsammans innan. I år har vi verkligen varit ett lag.

Vad tror du om nästa säsong?

– Jag tror att det kommer att bli tufft för oss i femman. Men i Ysby kämpar man och vi ska ge det ett rejält försök. Förhoppningsvis så går det bra.

Edvin utesluter inte spel på högre nivå i framtiden. Han berättar att det hade varit kul att testa. Om LFK hör av sig så kommer han gärna och provar på.

– Det har varit väldigt kul! Det hade jag nog testat. Jag brinner för fotbollen och hade varit beredd att lägga den tid som krävs för att spela där, säger Westesson.

I det civila jobbar Edvin som elektriker. Han och hans familj kommer ursprungligen från Hässleholm. De flyttade till Laholm när Edvin var fem.

Storebror Albin, som är sex år äldre, har tidigare varit målvakt i LFK på ungdomssidan. Också han har spelat i Ysby. Westesson den äldre har dock flyttat tillbaka till Hässleholm.

– Men jag har inga planer på att flytta. Jag trivs bra med jobbet, fotbollen och livet här, avslutar Edvin Westesson – Ysby BK:s bästa spelare 2023.