SPORT 2022-01-27 KL. 15:20

Viktor missade uppflyttning i HBK och valde Astrio

Av Johan W Jönsson

Viktor Håkansson tränade frekvent med A-truppen och spelade mycket med U21-laget. Han startade även SM-finalen som Halmstads BK vann. Ändå fick han inget A-kontrakt. Nu är det klart att hans nya klubbadress blir BK Astrio i division 2. ”Klart att jag blev besviken när jag inte fick kontrakt med HBK”, säger Viktor.

Viktor missade uppflyttning i HBK och valde Astrio
Viktor Håkansson är klar för BK Astrio i division 2. Foto: BKA

Viktor Håkansson bor i Årnaberga och moderklubben heter Lilla Tjärby IK. Han mellanlandade i Laholms FK men lämnade för HBK innan han hann göra någon seniormatch. I HBK har han spelat både i U16, U17 och i U19. Under det senaste året har det dessutom blivit mycket spel i U21 och många träningar med A-truppen för den vänsterfotad försvararen.

– Det är klart att det var en besvikelse att jag inte fick chansen i HBK:s A-trupp. Det kändes som att det var rätt mycket falska förhoppningar från deras sida. Jag var en av de U19-spelare som tränade mest med A-truppen. Men jag får respektera beslutet och gilla läget.

Viktor tog studenten i somras och sedan dess har det varit full satsning på fotbollen. Fram till att beskedet från HBK kom var en uppflyttning hans enda fokus.

– Jag gav allt jag hade. Samtidigt vet man ju med sig i bakhuvudet att det finns en osäkerhet och att inget är skrivet i sten oavsett hur det ser ut. Så det gäller att ha en reservplan.

När det inte blev något med HBK tog han anställning på ICA Maxi Flygstaden där han arbetar i onlinen där de som vill ha sina varor hemkörda beställer.

– Det är ett bra jobb med bra arbetstider för mig. Jag börjar tidigt på morgonen och slutar vid lunch eller senast klockan 15. Så jag kan fortfarande lägga mycket tid på träning.

För trots att det inte blev något med HBK så har inte Viktor givit upp sin fotbollskarriär. Han siktar fortfarande mot eliten men får nu ta en liten omväg via spel på lägre nivå.

– Tanken är fortfarande att bli så bra som jag kan bli. Jobbet är självklart viktigt men fotbollen är ändå prio ett för mig.

Fanns det intresse från högre nivå?

– Jag fick möjlighet att träna med Tvååker i division 1. Men jag kände att det var lite långt iväg och jag hade ingen lust att flytta dit. Även Eskilsminne visade intresse.

Viktor valde istället att spela i klubben högst upp i seriesystemet i närområdet - BK Astrio i division 2.

– Jag känner Lucas Lindau och har spelat med honom i HBK. Hans farsa Peter tränar Astrio och han ville att jag skulle komma och känna på det. Den tekniska fotbollen passar in på mig.

Hur känns det efter ett par veckors träningar med Astrio?

– Det är lite att lära känna laget och komma in in det nu. Men det känns bra. Det är ett bra gäng med många duktiga spelare.

Var konkurrerar du?

– Utgångspositionen för mig är mittback med sedan kan det alltid hända saker som gör att det förändras. Jag spelade mycket vänsterback i U21 och kan spela lite överallt.

Hur ser du på konkurrenssituationen i Astrio?

– Den är bra men jag hoppas bara att det ska vara positivt och att vi ska kunna sporra varandra så att vi förhoppningsvis kan spela upp oss i ettan (Astrio slutade femma i tvåan i fjol).

LFK var aldrig aktuellt?

– Nej, jag siktade lite högre. Det optimala hade varit en division 1-klubb men nu valde jag Astrio så får vi försöka ta klivet upp istället, säger Viktor Håkansson.

Sedan tidigare har Astrio de gamla LFK:arna Jacob Borgstrand och Philip Comnell i truppen. Det andra sydhalländska bidraget i Astrio är Andrée Pettersson, även han från LTIK.