Klik venligst
SPORT 2024-05-17 KL. 18:30

”Vi vill vara stolta över vår sport och vår klubb”

Av Johan W Jönsson

Björbäcks RF:s traditionella Majdressyr lockar i år till 120 starter. Desto fler är det som nås av klubbens nya projekt ”Relation före prestation” som ska genomsyra ryttarföreningens arbete under året.
– Vi vill jobba från grunden och få folk att må bra här. Vi vill omfamna begreppet amatör, som betyder av kärlek. Det är ju därför vi håller på, säger ordförande Camila Feurst.

”Vi vill vara stolta över vår sport och vår klubb”
Björbäcks RF:s Ida-Paulina Johansson på Lauredine vann Lätt B:2 på 72.000 procent på Majdressyren. Det blev ytterligare en seger i Lätt B:2 för ekipaget. Nu på 71.667. Foto: Johan W Jönsson

Det är många tävlingar som kämpar med att få startande. Det handlar om två saker. Dels att det varit dyrt men även om den negativa publicitet som ridsporten fått på sistone.

– Det är tyvärr tufft i sporten just nu. Det har varit dyrt länge och det har varit ganska mycket medial uppmärksamhet på alla möjliga olika tråkigheter, säger Feurst och fortsätter:

– En elitryttare utomlands blev till exempel anklagad för djurmisshandel. För oss är det viktigt att ta fäste på det som är bra i sporten för att kunna vara stolta för sporten igen.

Björbäcks RF började med ett värdegrundsarbete i julas och har nu fått medel ur Laholms Sparbanks utvecklingsstiftelse att jobba vidare med sitt projekt.

– Vi har lagt upp ett schema med föreläsningar och clinics över hela året för att jobba med det här. Det handlar mycket om relationen och hur vi lär oss av djuret, säger Feurst.

Tävlingsledarna på Björbäcks RF:s Majdressyr Camilla Feurst och Ida-Paulina Johansson med dottern Olivia i knäet. Foto: Johan W Jönsson

Hästar används mycket i terapi. Det finns mängder av litteratur och forskning i ämnet och därifrån tar ”Relation före prestation” sin utgångspunkt, berättar Feurst.

– Vi ska jobba med allt ifrån hanteringen och kommunikationen med djuren. Till hur vi människor kan vara våra bästa jag i en stressad situation och jobba med idrottspsykologi.

Medlemmarna har tagit emot värdegrundsarbetet på ett bra sätt. I samband med arbetet har klubben ordnat olika välbesökta träningstävlingar för barn och unga.

– På två veckor fick vi 25 nya medlemmar och på varje event har vi haft 50 starter. Det är ganska mycket för en vardagskväll i veckan om man ser till hur många starter vi har på vår tävling.

Vad vill ni med det här projektet?

– Vi vill vara stolta över vår sport och vår klubb. Sedan vill vi även få med oss verktyg. Allt ifrån frihetsdressyr till att förstå hur hästar kommunicerar, vilket inte alltid är helt tydligt.

Laholms RF:s Johan Svensson nådde 85.600 procent på Sudooro i Inledande program för 5-åriga hästar. Svensson vann Intermédiaire I på Zaragossa med 67.745 procent. Foto: Johan W Jönsson

Björbäcks RF har över 80 medlemmar och är en liten förening. Man behöver dock inte vara medlem för att komma på klubbens event och man når ut till många fler.

– Vi har räknat ut att vi når ut till 500-600 personer under året på fyra olika events och våra träningstävlingar. Vi hoppas att klubben växer och att fler vill vara med i gemenskapen.

En temakväll har genomförts på Vallåsens värdshus, som sponsrade med mat. Ambulerande veterinären, kiropraktorn och hästtandkläkaren Katja Klimscha föreläste.

– Det var helt fantastiskt! Det var nästan så att vi grät lite. Ibland undrar man kanske vad man håller på med, men det är inte för att jävlas med sig själv utan för att man tycker att det är så roligt.

Den 1 juni kommer Karin Pettersson till Björbäck och kör både en avsutten som uppsutten clinic. Det handlar just om att förstå vilka signaler som hästen ger. Det är en heldag.

– Sedan hade det varit superspännande om vi kunde göra något mot barn framåt. Att fläta in arbetet i lek med barnen på något sätt. Det är lätt att det blir väldigt teoretiskt mot vuxna.

Trots förhållandevis få starter är sponsorerna för Majdressyren fler än någonsin. Många har velat bidra med något. På rosetterna står det så klart: ”Relation före prestation”.

Tävlingarna på Björbäcks RF pågår hela helgen.

Laholms RF:s Anette Ericsson på Birichino vann Medelsvår B:5 före Tindra Dahlström på Mississippi från Halmstad Sportryttarförening. Båda fick 70.213 procent. Ericsson vann även Medelsvår B:1 på Karaktär med 70.000. Foto: Johan W Jönsson