Av Johan W Jönsson
Laholms Ryttarförenings Lotta Wallin är såväl läkare som veterinär. Hon har både hoppat och kört fälttävlan samt dressyr på elitnivå. Nu tillhör hon paralandslaget och i september gör hon debut i Paralympics.
– Målet är medalj och helst guld i Los Angeles om fyra år. Nu är vi med för att se hur det går till. Blir det final är jag jättenöjd, säger paradressyrryttaren.
Hon har varit med i landslaget i samtliga nämnda discipliner inom hästsporten. Vid en olycka i fälttävlan skadade hon dock sitt ben. Nu är hon därför en del av paralandslaget.
– När mitt ben skulle opereras fick jag en infektion med resistenta bakterier, så det var egentligen det som var det stora problemet. Idag har jag en protes inopererad från foten till bäckenet.
Det är alltså en skelettprotes som inte syns utåt. Men Wallin har inte samma styrka och rörlighet som i ett vanligt ben. Benet är lite tyngre och hon har inte samma balans och reflexer.
– Det är ett jätteovanligt ingrepp. Protesen är egentligen till för dem som har tumörer i skelettet. När det inte fanns något annat alternativ än att amputera letade jag upp det här i Tyskland.
Hon opererade sig 2017 och blev sakta bättre och bättre. Riktigt bra blir det aldrig men under det senaste året då hon haft hjälp av den personliga tränare Jessica Lindgren har det hänt mycket.
– Jag blev sugen på att börja rida igen och började men jag satt snett och det var inte bra. Men det går att träna upp sig och nu har jag faktiskt svårt att se själv om jag är skadad eller inte.
Lotta Wallin är unik ur flera aspekter. Inte bara för att hon har ett ben med skelett i titan. Hon är dessutom utbildad såväl läkare som veterinär (!). Krävande utbildningar och yrken alltså.
Kunde du inte bestämma dig?
– Haha! Så var det faktiskt. Jag läste båda utbildningarna parallellt de tre första åren. Sedan var jag tvungen att välja, då gjorde jag först klart läkarutbildningen och sedan veterinärutbildningen.
Hon har gjort sin AT- och ST-tjänst och är legitimerad läkare. Lotta är specialist i internmedicin. Hon jobbar dock nästan uteslutande som veterinär och är så klart inriktad på hästar.
– Delvis är det hästarnas ”fel” men det handlar också om att jag tycker om att vara min egen och att utveckla saker och utvecklas i livet. Det är lite svårt att göra det som anställd i regionen.
Lotta Wallin från Laholms Ryttarförening rider Paralympics i Paris i höst. Foto: privat
Hur kändes det när du fick reda på att du kommit med till Paralympics?
– Det var jättekul! Det är inte så många som får chansen att vara med i ett olympiskt spel och hela resan före och runt. Det är något helt annat än vanliga tävlingar.
Föra året var det ganska givet att Wallin och hästen Enebro skulle få en plats till Paris. Under våren tappade dock hästen formen. Men den återkom och Lotta fick tillgång till en häst till.
Questionmark är en tioårig vallack som tidigare ridits av Isabelle Tovek. Ägarna frågade om Lotta var intresserad av att prova, och det var hon. De är fortfarande delägare och sponsorer.
– Båda är anmälda men det blir nog Questionmark som jag tävlar med. Hästen har stor potential men vi ska lära känna varandra. Genrepet får avgöra hur högt jag vågar spänna bågen.
Vad har ni för möjligheter i Paris?
– Lite svårt att säga i och med att jag inte känner hästen fullt ut. Jag vill till final och går jag dit är jag jättenöjd. Får jag verkligen till det kan jag rida lika bra som alla andra. Jag går in med öppna kort.
Är din satsning långsiktig?
– Ja, vi siktar mot Los Angeles om fyra år. Hästarna är bara tio år gamla. Jag tar ett år i taget men jag har absolut inga planer på att minska satsningen framåt, säger Lotta.
Kan ni ta medalj i Los Angeles?
– Det hoppas jag. Det satsar vi på. Annars har jag svårt att motivera mig. Tanken är medalj och helst guld där och då ser jag denna tävlingen som en del i den resan för att få erfarenhet.
Hur är det att vara med i paralandslaget?
– Fantastiskt! Det läggs otroliga resurser på att det ska bli bra. Vi har jättefin uppbackning av såväl förbundet som paralympiska kommittén. Att komma upp på denna nivå är som en annan värld.
Varför rider du för just Laholms Ryttarförening?
– Jag och mitt stall har ridit för Laholm i sju, åtta år. Det är alltid så trevligt när man är i Laholm och tävlar. Jag vill tillhöra en klubb där jag har kul och där det finns satsning och utveckling.
Wallins klubbkompis Anita Johnsson från Mästocka fick först inte plats i truppen men på grund av skada på annans ryttares häst blev hon sent inkallad. Paralympics i Paris inleds den 28 augusti.