SPORT 2024-01-15 KL. 13:43

Veteranerna starkast i cupen, igen

Av Johan W Jönsson

Markaryds veteraner är alltid bra i Sparbanken cup i Markaryd. De vann i fjol och lyckades försvara guldet i år. I finalen vann de enkelt med 4-1 mot turneringens skrällgäng Kånna IF. Damklassen var jämnare men där drog till slut Laholms FK det längsta strået genom finalseger efter straffar mot Ljungby IF.

Veteranerna starkast i cupen, igen
Gammal var äldst även i år. Markaryds veteraner försvarade guldet från i fjol i Sparbanken cup. Foto: Johan W Jönsson

”Markarydscupen” i Hunehallen bjöd som vanligt på härlig futsal och fullsatta läktare. Som vanligt var det även veteranerna som vann i slutändan. De gör ofta det. Trots att de är äldst.

För att platsa ska man vara minst 30 år och ha spelat i Markaryds IF. Men majoriteten av spelarna är i 40-årsåldern. Äldst är förre mittfältseleganten Henrik Edfors. Han blir 45 senare i år.

Hur kan de då vara så framgångsrika i cupen, trots att de inte ens tränar? Mycket handlar så klart om erfarenhet och att de i grunden är duktiga fotbollsspelare, om än inte lika rappa som förr.

– Alla höll division 1-2-klass när vi var som bäst. Du har ju till och med någon säsong i Allsvenskan med Öster, säger försvarsgeneralen Martin Olofsson och tittar på Daniel Svensson.

Veteranerna vann samtliga matcher och släppte bara in ett enda mål. Det var när finalen redan var avgjord i ledning 3-0 mot Kånna. Just försvarsspelet är nyckeln till framgångarna.

– Vi var stabila i år. Vi har vårt försvarsspel som vi lutar oss mot och sedan gjorde vi mål på chanserna. Får vi in ett tidigt mål så är vi svårslagna, säger Daniel och Martin.

Segrarna var inte alltid övertygande. I gruppen satte såväl Lilla Tjärby som Lagan lite press på veteranerna och det gjorde även Bjärnum i kvarten. Men det blev segrar rakt över.

– Släpper vi till något så har vi en otroligt duktig målvakt i André (Frank) längst bak. Han får nästan bli helt överspelad för att släppa in mål. Han är vår bästa spelare.

Semin mot Strömsnäsbruk slutade med seger 2-0 och finalen mot Kånna seger med 4-1 efter ledning 3-0. De två matcherna var mycket bra av veteranerna, som blev bättre och bättre.

Läktaren var som vanligt i princip fullsatt under Sparbanken cup. Foto: Johan W Jönsson

Hur kul är det här?

– Fantastiskt kul! Vi träffas och har trevligt tillsammans. Det är mycket skratt men när matcherna går igång så händer något och man vill alltid vinna, så är det. Hjärtat finns kvar.

Tränar ni något?

– Ingenting. Ingen spelar aktivt längre, förutom Jansson (Niklas) som är med i HiTs United. Vi har som målbild varje år att vi ska träna men vi får aldrig ihop det då vi bor utspritt.

Varför vinner ni?

– Motståndet är ungefär detsamma år från år. Det är bra lag och duktiga spelare men här inne är vi starka. Vi har en helt annan kommunikation än de andra lagen och det hjälper oss.

Kommer ni tillbaka nästa år?

– Absolut! Det här är en av årets höjdpunkter förr oss. Vi får väl se om vi får till en träning då, skrattar Martin Olofsson och Daniel Svensson.

Just Daniel Svensson gjorde två mål i finalen. Det gjorde även Liridon Bajgora. Kånnas finalmål stod Emin Smajic för. Skrällgänget slog ut Torpa och Markaryd på sin väg till final.

Strömsnäsbruk besegrade Markaryd i prestigemötet i bronsmatchen. MIF var i förarsätet med Strömsnäs kom tillbaka. Det blev förlängning och två röda kort innan Elias Khayyats avgörande.

Laholmslagen Lilla Tjärby och Kornhult/Hishult försvann i kvarten respektive gruppspelet. K/HFF missade slutspel med minsta möjliga marginal. LTIK föll snöpligt i kvarten mot Markaryd (0-1).

Veteranerna var täta bakåt. Här i mur framför duktige André Frank i målet. Foto: Johan W Jönsson

I damklassen vann LFK genom att först slå Lagans AIK med 1-0 i semin. Alva Johansson avgjorde med bara sekunder kvar efter klapp-klapp-spel.

I finalen blev det seger efter straffar mot Ljungby. Efter ordinarie tid och förlängning stod det 1-1 efter mål av LFK:s Lisa Pålsson och Ljungbys Moa Alhannu.

I LFK blev den stora cuphjälten målvakten Ally Johansson, som knep två straffar i finalen och var mycket bra under hela cupspelet. Hon lyftes också fram av tränare Tomas Karlsson.

– Ally var fantastisk! Hon har sådan jäkla pondus, är långt ute och bryter och är helt orädd. Motståndarna var stressade när de skulle skjuta straffarna på henne, säger han.

– Det var stabilt hela vägen. Vi vann gruppen ganska komfortabelt och sedan var det dramatik i semi och final men vi höll oss obesegrade, säger nye LFK-tränaren.

– Det var jämnt och spännande. Inget lag var bättre än något annat egentligen. FC Lagan var svårspelade och vi hade högst individuell skicklighet, avslutar Karlsson.

Bronsmatchen slutade 0-0 och gick till straffar och där vann Lagan mot Lagan. FC Lagan tog bronset före Lagans AIK. Revansch för FCL som föll i semin på straffar mot Ljungby.

K/HFF, som vann damklassen i fjol, åkte nu ut mot FC Lagan i kvartsfinalen efter förlängning.

– Vi är väldigt nöjda med cupen! Det har varit mycket publik, i princip fullsatt som vanligt. Trevlig futsal, inga allvarlig skador och många som hjälper till, säger Christian Karlsson i Markaryds IF.

Laholms FK vann damklassen efter finalseger på straffar mot Ljungby IF. Foto: Johan W Jönsson

Resultat Sparbanken Cup 2024

Herrar

Grupp 1

Torpa IF–Kånna IF 2–0

Råstorp/Timsfors IF–Bjärnums GoIF 0–0

Torpa IF–Bjärnums GoIF 1–2

Kånna IF–Råstorp/Timsfors IF 4–0

Torpa IF–Råstorp/Timsfors IF 3–0

Bjärnums GoIF–Kånna IF 3–3

Grupp 2

Kornhult/Hishult FF–Strömsnäsbruks IF 0–3

Angelstads IF–Markaryds IF 0–2

Kornhult/Hishult FF–Markaryds IF 0–0

Strömsnäsbruks IF–Angelstads IF 2–0

Kornhult/Hishult FF–Angelstads IF 1–1

Markaryds IF–Strömsnäsbruks IF 1–2

Grupp 3

Lilla Tjärby IK–Markaryds IF Veteran 0–2

Markaryds IF U–Lagans AIK 0–2

Lilla Tjärby IK–Markaryds IF U 2–0

Lagans AIK–Markaryds IF Veteran 1–2

Lilla Tjärby IK–Lagans AIK 2–1

Markaryds IF Veteran–Markaryds IF U 5–0

Kvartsfinaler

Torpa IF–Kånna IF 0–1

Strömsnäsbruks IF–Lagans AIK 1–0

Markaryds IF Veteran–Bjärnums GoIF 1–0

Markaryds IF–Lilla Tjärby 1–0

Semifinaler

Kånna IF–Markaryds IF 3–1

Strömsnäsbruks IF–Markaryds IF Veteran 0–2

Bronsmatch

Markaryds IF 1–Strömsnäsbruks IF 2–3 e.förl

Final

Kånna IF–Markaryds IF Veteran 1–4

Damer

Grupp 1

Kornhult/Hishult FF–Ljungby IF 2–3

Ljungby IF–Sunnerbo Dam 2–0

Sunnerbo Dam–Kornhult/Hishult FF 0–0

Grupp 2

FC Lagan–Lagans AIK 0–1

Laholms FK–FC Lagan 3–1

Lagans AIK–Laholms FK 0–2

Kvartsfinaler

Kornhult/Hishult FF–FC Lagan 0–1 e.förl.

Lagans AIK–Sunnerbo Dam 2–1 e.str.

Semifinaler

Ljungby IF–FC Lagan 2–1 e.str.

Laholms FK–Lagans AIK 1–0

Bronsmatch

FC Lagan–Lagans AIK 3–2 e.str.

Final

Ljungby IF–Laholms FK 2–3 e.str.