SPORT 2021-11-16 KL. 09:27

Veingesonen klar för Ängelholm

Av Johan W Jönsson

Emil Håkansson, bördig från Veinge, lämnar BK Astrio i division 2 för spel i ettan med Ängelholms FF kommande säsong. “Det känns kul att hoppa på det tåget och köra, så får vi se vad som händer”, säger Emil.

Veingesonen klar för Ängelholm
Emil Håkansson från Veinge lämnar BK Astrio för spel i division 1 med Ängelholms FF. Bild: Johan W Jönsson/arkiv

Emil har varit aktuell för Ängelholm även tidigare men då har det inte fungerat för honom att kombinera arbete och fotboll på grund av ÄFF:s tidiga träningar.
– Ängelholm börjar träna klockan fem, så jag behöver lämna Halmstad vid fyra. Jag jobbade till fem tidigare. Så då fungerade det helt enkelt inte, säger Emil.

ÄFF har säkrat förstaplatsen i just BK Astrios division 2-serie. Astrio har dock bjudit på tufft motstånd och slog ängelholmarna hemma (3-2) samt kryssade borta (1-1).
Emil Håkansson imponerade i mötena med ÄFF och förstärkte klubbens intresse med sitt spel i matcherna.
– ÄFF är intressant. De har ett bra lag och känner de att det behövs kan de säkert få in lite fler bra spelare. Jag tror att de kommer kunna hävda sig bra i ettan.

Moderklubben heter Genevad/Veinge IF men Emil lämnade tidigt för Halmstads BK, med vilka han nådde spel i U21-laget (andralaget). Efter det har han spelat i Halmia och Astrio.
– Jag var inte i Halmia när de låg i ettan, så det här blir en ny erfarenhet för mig, säger Emil, som dock provtränat med Jönköping Södra i Superettan.

– Ska man ge det en chans så är det kanske nu. Det är tufft att spela i tvåan. Det tar mycket tid och det är bra matcher, så jag kände att jag lika gärna kunde ta chansen i ettan.

Emil Håkansson är född 1997. Han har gjort tolv mål på 20 matcher i tvåan med Astrio. Han har missat sex matcher på grund av en ond baksida samt hjärnskakning.
– Jag får väl säga att jag är nöjd. Jag har en nominering och har fått anbud från högre nivå. Hela laget har gjort en bra säsong trots att vi har haft lite tajt med spelare.


Emil Håkansson från Veinge lämnar BK Astrio för spel i division 1 med Ängelholms FF. Bild: Johan W Jönsson/arkiv


Emil Håkansson är tillsammans med lagkamraten Andrée Pettersson, Lilla Tjärby IK som moderklubb, nominerad till att bli bästa mittfältare respektive målvakt i division 2.

BK Astrio ligger femma i tabellen inför den avslutande omgången. Emil har spelat både yttermittfältare och på slutet även anfallare.
– Jag känner väl fortfarande att de offensiva egenskaperna blir bättre och bättre. Jag har lite speed, är hyfsad en mot en och gör en del poäng. Det är lika roligt att assistera som att göra mål.

Han är värvad som en höger yttermittfältare till Ängelholms 4-4-2-uppställning. På topp huserar Anton Kinnander och Johan Oremo.
– Det känns jättebra. Ängelholm har många duktiga spelare och jag tror att jag kommer kunna leverera och bidra i den omgivningen som finns där.

Hur höga ambitioner har du?
– Det är klart att man vill spela så högt upp som möjligt. Men man får ta ett år i taget. Gör man bra ifrån sig i Ängelholm får man absolut ögonen på sig. Jag stänger inga dörrar.

Hade du fler anbud?
– Det var ett par till. Något från ettan och något lag som är på väg ner från Superettan. Så det var inte lätt att välja men Ängelholm passar bäst för min del just nu, avslutar Emil Håkansson.

I ÄFF finns sedan tidigare laholmaren Jacob Olsson samt Philip Comnell som varit utlånad till Laholms FK under säsongen.

ÄFF tränas av Roar Hansen som varit instruktör på Osbecksgymnasiets fotbollsinriktning tidigare.