SPORT 2022-01-13 KL. 06:58

Veingecupen ställs in, igen

Av Johan W Jönsson

För andra året har Genevad/Veinge IF tvingats fatta det tuffa beslutet att ställa in sin traditionella inomhusturnering Veingecupen. ”Givetvis tråkigt. Detta är vår enskilt största inkomstkälla”, säger cupgeneral Ola Carlsson.

Veingecupen ställs in, igen
VGLT:s P06:or tog silver i Veingecupen 2020. I år skulle de gjort sin sista cup men så blir det inte då den ställs in för andra året i rad. Arkivbild

Veingecupen har spelats i obruten följd sedan 1990-talet fram till i fjol då coronapandemin gjorde att GIF/VIF var tvungna att ställa in för första gången någonsin. Inte heller i år blir det någon cup.

– Vi var beredda på en förlängning av restriktionerna men vi ville ändå ha lite is i magen. Men efter den senaste presskonferensen så förstod vi att det var kört, säger Carlsson.

Genevad/Veinge var dock lite mer förberedda på att evenemanget inte skulle bli av den här gången. Alla funktionärer var till exempel inte tillsatta. Ifjol var allt klart.

– Det är trist som katten detta! Det är ju två år sedan vi spelade senast. Det känns som väldigt längesedan. Då hann vi precis klart innan restriktionerna kom.

– Även om det inte är mycket att göra åt så känns det ändå bittert. Det kan bli en tung smäll för föreningen. Vi kan ju inte räkna med stöd från kommunen och banken varje år.

GIF/VIF har börjat titta på alternativa inkomstkällor och har bland annat sålt både mer Knäreds kyckling och fler lotter än tidigare.

– Vi sitter väl inte helt i hissen. Där är lite i kassan och vi får dra i handbromsen med utgifterna. Vi får hitta alternativa inkomster.

Ifjol hade Genevad/Veinge flyt med sina sponsorer till cupen. Trots att det blev inställt valde ändå de allra flesta att föra över sponsorpengarna för cupen.

– Det är vi så klart otroligt tacksamma över. Det var väldigt fint gjort av dem och räddade hem en del för oss. Vi hade skrivit att pengarna skulle betalas tillbaka om cupen inte blev av.

Ola Carlsson lider med ungdomarna som skulle spelat. Spelarna födda 2005 missade sitt sista år i cupen och de födda 2006 missar sina två sista år.

– Det är tufft! Inte minst för våra egna VGLT-spelare som är vana vid att det är cup. Det är mest tråkigt för dem, och alla andra ungdomar. Det är ändå 80 lag och 1 000 spelare som är där och har kul.

GIF/VIF ger dock inte upp. De siktar på comeback 2023. Redan i år var tanken att cupen skulle rymt någon nyhet och utökats med en åldersklass.

– Vi får bita ihop och komma igen. Vi pratade om att skjuta fram cupen men det går inte. Det får bli 2023 och så får vi se vad vi kan hitta på då. Vi hoppas att lagen är sugna på att komma.