SPORT 2024-02-06 KL. 17:21

Våxtorps damer nära Pingisligan

Av Johan W Jönsson

Efter en andraplats 2022 och en tredjeplats i fjol är det kanske inte annat än logiskt att Våxtorps BoIS nu är i slagläge att vinna Superettan och att ta klivet upp i Sveriges högsta bordtennisserie Pingisligan. Laget är i fortsatt serieledning och har tre poäng ner till tvåan.
– Går vi upp är det en dröm som går i uppfyllelse, slår VBoIS sportchef Jan-Erik Eriksson fast.

Våxtorps damer nära Pingisligan
Våxtorps BoIS lag i det näst sista sammandraget i Superettan där det blev två segrar. Nu är VBoIS mycket nära serieseger och en plats i Pingisligan. Elin Ljungsberg, Michaela Karlsson, Emma Vendelbo, Nellie Franzén och Tilda Johansson. Foto: VBoIS

Våxtorp var i serieledning inför det näst sista sammandraget. Där väntade en viktig seriefinal mot hårdsatsande Kosta i den inledande matchen och det blev en rejäl holmgång.

VBoS ställde upp med Elin Ljungsberg, Emma Vendelbo och Nellie Franzén. Rutinerade Micaela Karlsson och Tilda Johansson agerade coacher och reserver.

Emma Vendelbo gav Våxtorp ledningen med 1-0 efter 3-0 i set mot Annie Hedlund. Bakom den klara segern döljde sig tre jämna och välspelade set.

Elin Ljungsberg slog sedan rutinerade Rebecca Muskantor med 3-1 i en match som var en riktig rysare. Muskantor har spelat fem år i Pingisligan och tillhört juniorlandslaget.

– Det var den start vi önskade oss och ledning 2-0. I den tredje matchen mötte Nellie (Franzén) det norska fyndet Christine Kalvatn och föll med 3-0 efter tre jämna set, säger Eriksson.

Nellie hade lite otur i slutet av seten. Hon blev något för ivrig i sitt spel. Rebecca Muskantor visade sedan sin storhet och kvitterade till 2-2 efter seger 3-1 mot Emma Vendelbo.

– Emma spelade bra men Rebecca var stark i de avgörande bollarna. Den femte matchen mellan Nellie (Franzén) och Annie Hedlund blev mycket viktig, säger Eriksson.

Hedlund tog de första seten med 13-11 och 13-5. Hon började dock mattas av och Franzén kom tillbaka och tog tre raka set (11-8, 11-9, 11-6). 3-2 till Våxtorp.

– Otroligt starkt av Nellie! Elin tog sedan norskan Christine enkelt med 3-0 i set och det var 4-2 i matcher till oss inför dubbeln, säger Eriksson.

Dubbelmatchen mellan Ljungsberg/Vendelbo och Muskantor/Kalvatn blev en riktig fajt som gick till skiljeset efter 13-11, 13-15, 11-5, 11-13. Femte set tog BoIS med 11-9.

– Vi är starka i dubbeln men Kosta kämpade och kämpade då de visste att de var tvungna att vinna. Men våra tjejer gav sig inte!, säger Eriksson nöjt.

Jan-Erik Eriksson är sportchef i Våxtorps BoIS. Han är stolt, glad och lycklig över att den satsning som klubben startade för fyra, fem år sedan lyckats. Foto: Jens Oredsson

5-2 innebar att minst en poäng var säkrad. Muskantor reducerade till 3-5 genom att slå Franzén med 3-0 i set. Den nionde matchen blev en kamp mellan lagens yngsta.

Vendelbo lyckades vinna en femsetare mot Kalvatn med 11-7 i skilje och säkrade därmed lagsegern till Våxtorp (6-3). Därmed behöll Våxtorp serieledningen.

– En fantastisk laginsats av tjejerna. Dessutom bra coachning. Extra plus till Elin som slog Kostas båda bästa och dessutom vann dubbeln. Men alla bidrog verkligen.

Den andra matchen mot Lyckeby blev en promenadseger för BoIS. Motståndarnas två bästa hade förhinder och Våxtorp tog en snabb seger med 6-0 och blir nu som sämst tvåa i serien.

Alice Nilsson saknades men är åter till det sista sammandraget som spelas i Stockholm den 18 mars. Då möter VBoIS fyran Eslöv B och sexan Spårvägen B. Även Tuva Oredsson saknades på grund av operation.

Våxtorp leder med tre poäng men kan behöva en seger och två poäng. Det lär dock räcka långt med en pinne. Förlorar nya tabelltvåan Väster mot trean Kosta kan BoIS förlora båda matcherna.

– Tjejerna vill gå upp och spela i Pingisligan. Men då behöver vi behålla truppen. Många rycker i Emma (Vendelbo). Bland annat tyska klubbar, säger Eriksson.

Att spela i Sveriges högsta serie medför också ökade kostnader och andra krav. VBoIS behöver få in mer sponsorpengar och ljuset i Våxtorpshallen måste uppgraderas.

– Det vi har nu är inte godkänt. Tänk att ett lag från södra Halland kan spela i Pingisligan nästa säsong. Det är väl 50 år sedan Vindrarp var uppe i Elitserien…, tror Eriksson.

– Jag hoppas att kommunen anammar detta. Jag är otroligt stolt över att denna satsning lyckats. Det är en dröm som gått i uppfyllelse. Men ett stort jobb väntar om vi går upp.