Klik venligst
SPORT 2024-03-18 KL. 13:10

Våxtorp vann serien och är klart för Pingisligan

Av Johan W Jönsson

Laholms kommun har ett lag i Sveriges högsta serie i bordtennis. Det står klart sedan Våxtorps BoIS damlag avslutat säsongen på bästa sätt genom att ta full pott i det sista sammandraget.
– Det är stort för oss i laget, för klubben och för samhället, säger Tilda Johansson som coachat laget till guldet i Superettan.

Våxtorp vann serien och är klart för Pingisligan
Elin Ljungsberg, Nellie Franzén, Emma Vendelbo, Tilda Johansson och Alice Nilsson firar guldet i Superettan. I laget har även Tuva Oredsson och Michaela Karlsson ingått. Sportchef är Jan-Erik Eriksson. Foto: VBoIS

Det såg väldigt bra ut inför de två sista matcherna. Våxtorp behövde bara en poäng för att säkra seriesegern och motståndet hade inte med den absoluta toppstriden att göra.

VBoS gick upp till 3-0 i den inledande matchen mot Spårvägen B. Alice Nilsson, Emma Vendelbo och Elin Ljungsberg vann sina fajter enkel med 3-0 i set. Spårvägen kom dock tillbaka.

– Det var lite pirrigt och väldigt taggat. Vi fick en bra start. Men det är något när vi möter Spårvägen. De ger sig inte utan kryper närmare. Serien är jämn och matcherna kan gå hur som.

3-0 blev 3-2 och sedan 4-2. När Ljungsberg och Vendelbo vann dubbeln i en jämn femsetare stod det 5-2. Då hade BoIS säkrat en poäng i matchen och alltså även seriesegern.

Vendelbo och Ljungsberg förlorade sedan lite oväntat sina efterföljande singlar med 3-0. Kanske blev det lite för avslappnat där. Alice Nilsson såg dock till att det blev 6-4 till Våxtorp.

– Det var ju nästan klart redan inför det sista sammandraget men det är alltid kul att avsluta på topp. Tjejerna spelade bra och det var fullt fokus från start, säger Johansson.

– Det var skönt att vi kunde hålla ihop det och vinna matchen med 6-4. Det visar på mental styrka. Vi ville gärna avgöra och få det klart mot Spårvägen och det lyckades vi med.

I den andra matchen väntade tabellfemman Eslöv med laholmaren Wilma Thorén i laget. Det blev bekväm BoIS-seger med 6-1. Ljungsberg och Vendelbo vilades i matchen.

Coach Tilda spelade själv ihop med Alice Nilsson och Nellie Franzén. Den sistnämnda tappade en fyrasetare. I övrigt blev det segrar och matchen var slut när Nilsson/Franzén vunnit dubbelt.

Danskan Emma Vendelbo och Elin Ljungsberg har varit ankare i det seriesegrande laget med matchkvot på 22-8 respektive 20-9. Coach Johansson vill dock lyfta fram laget.

– Vi har en väldigt stark lagsammanhållning och det har varit en av våra största styrkor. Vi kör alltid laget före jaget, oavsett vad som händer och hur det går. Alla pushar varandra, säger hon.

Hur firade ni seriesegern och platsen i Pingisligan?

– Nu firade vi med en burgare, skrattar Tilda.

– Tanken är att vi ska fira lite större sedan närmare sommaren gemensamt allihopa. Vi har ju en del kvar att göra innan vi stänger den här säsongen, berättar Johansson.

Framåt väntar såväl stora SM, lag-SM som ungdoms-SM. Så säsongen är långt ifrån över för spelarna i laget. Tilda Johansson vann själv SM-silver i singel förra året.

– Jag och Elin ska spela stora SM och Alice och Nellie U20-SM. Danska mästerskapen äger rum samtidigt och där ska Emma självklart vara med. Vi hoppas kunna ta någon medalj.

Hur truppen nästa säsong kommer att se ut är inte klart. Om samma spelare är kvar tror Tilda Johansson att Våxtorps BoIS har goda chanser att etablera sig i Pingisligan.

– Vi har bra chanser! Vi är orädda och visar inte för stor respekt för någon. Vi kör och tror på oss själva och varandra. Vi siktar högt som vi alltid gjort, så får vi se hur det går.

Hur ser förutsättningarna ut för att kunna behålla laget?

– Vi är så klart beroende av ekonomiskt stöd och hoppas att många sponsorer vill vara med oss på den här resan. Det är avgörande för att vi ska kunna hävda oss i Pingisligan.

– Idrotten idag är inte jämställd. Det vill vi vara med och förändra. Tjejer ska ha samma förutsättningar som killar och det vill vi som klubb vara med och bidra till.

Behöver ni spetsa truppen?

– Vi tar inte in någon som bara vinner matcher. Vi är måna om att behålla lagkänslan. Vi har jobbat hårt med den och får mycket komplimanger för den. Vi får se vad som händer.