-
SPORT 2022-11-05 KL. 07:02

Våxbo kan utses till årets tränare på glammig gala

Av Johan W Jönsson

På Ryttargalan på Grand Hotel i Stockholm den 23 november ska bland annat världsmästarna i hopplaget hyllas. Bland de nominerade i de olika kategorierna finns Catrin Henriksson från Våxtorp. Hon kan bli årets tränare. "Det känns stort!", säger hon.

Våxbo kan utses till årets tränare på glammig gala
Catrin Henriksson hemma på Dressyrgården. Här hjälper hon Cizzi Almby med hästen Houdini. Foto: Liv Forslin

Ryttargalan beskrivs som en guldkväll bland hästvänner med musik, dans och hyllningar. Olika framgångar uppmärksammas av Svenska Ridsportförbundets galajury.

– Det är jättekul! Jag känner mig rörd och stolt över att vara nominerad. Det är verkligen roligt att mitt arbete uppmärksammas på det här sättet, säger Catrin.

Hon har verkat som tränare i nästan 40 år. Redan som 14-åring gjorde Catrin sina första insatser för att hjälpa andra med deras ridning.

– Jag har omedvetet trillat över ledaruppdrag under hela mitt liv. Jag får kraft av att se andra blomma. Det ge mig energi, säger Catrin.

Varför galajuryn föll för just Catrin som en av de nominerade tror hon är för att hon har bredden. Priset ska gå till en tränare som står för gott ledarskap och lär ut hästkunskap på ett föredömligt sätt.

– Jag har bredden. Bara man har egen häst så hjälper jag allt från i princip nybörjare till ekipage som rider internationell tävlan. I alla discipliner. Jag brinner verkligen för sporten!

Catrin säger att hon oavsett nivå tar sig an alla med samma lust och engagemang. Hon ger alla lika mycket uppmärksamhet och tid.

– Jag hjälper alla som är intresserade av utveckling. Då spelar det ingen roll hur gamla de är, vilka hästar de har eller vilken nivå det handlar om. Kan jag hjälpa så gör jag det.

Catrin är ursprungligen från Rävlanda utanför Göteborg. Innan hon började engagera sig fullt ut på hästar jobbade hon på Volvo Lastvagnar.

– Jag trodde att jag skulle jobba med ekonomi, journalistik eller juridik. Men när jag åkte utomlands blev jag fast i hästar och ridning som jag alltid hållit på med.

Hon började rida som liten och var ungdomsledare i Bollebygds Ridklubb som ung. Hon fick ungdomsledarstipendier och började gå ungdomsledarkurser och ridledarkurser.


Catrin Henriksson med en av sina läromästare Isabelle Judet som varit ledare för det franska landslaget i dressyr och dömer på olympisk nivå. Catrin har varit beridare och tävlingsryttare hos Judet i 2,5 år. Foto: Camille Judet


Catrin åkte ut i Europa och jobbade som beridare och tävlingsryttare. Hon lärde sig språk och fick ett bra kontaktnät. När hon kom hem började hon hjälpa ekipage i Sverige.

– Fram till år 2000 flög jag till Åland, till Stockholm och tillbaka till Spanien för att hålla träningar parallellt med heltidsjobb på Volvo.

För 22 år sedan köpte hon gården i Våxtorp som hon döpte till Dressyrgården. Där har hon ägnat sig heltid åt hästar, ridning och åt sin ridsportsbutik med sadelförsäljning.

– Jag köpte gården -00 och då byggde jag ridbana och sedermera ridhus. Jag letade gård med ett visst antal hektar och gärna närhet till en stor väg och en sjö. Det hittade jag i Våxtorp.

Hemma på gården har Catrin olika projekt för sina elever. Hon ger bland annat olika pris till de ekipage som hon tränar. Till exempel till det som haft den bästa utvecklingen.

– De som kommer över 70-procent på tävling kommer med i "70-procentsklubben" och får ett schabrak av mig. Jag hittar olika former av morötter på vägen.

– Jag vill hela tiden att de jag tränar ska söka utveckling. Kontinuitet är den största framgångsfaktorn. Därför sporrar jag dem till att komma tillbaka.

På ryttargalan tar Catrin med sig sin elev och granne – hoppryttaren Camilla Gustavsson som gäst. Hon brukar sköta Dressyrgården när Catrin är på olika mässor och tävlingar.

Vad tror du om dina chanser att vinna?

– Det hade varit fantastiskt kul att vinna. Men bara att vara nominerad är ett erkännande. Det känns fint att de uppmärksammar sådana som jag som jobbar i det tysta.

– Utan bredden får vi ingen topp. Jag har några jättefina ryttare med hästar som kan gå hela vägen. Men jag har betydligt fler "vanliga" ryttare, avslutar Catrin Henriksson.


Catrin Henriksson i ridhuset hemma på Dressyrgården. Hon kan bli utsedd till årets tränare på ryttargalan. Foto: Johan W Jönsson