SPORT 2022-07-21 KL. 14:02

Urhagen representerar Sverige på VM

Av Johan W Jönsson

Senare i år representerar Albin Urhagen från Laholm och karateklubben Nikado Sverige på VM. Han kvalade in till mästerskapet och fick nyligen besked från förbundet att han blivit uttagen i sin kategori. ”Drömmen är att vinna guld”, säger Albin.

Urhagen representerar Sverige på VM
Albin Urhagen från Öringe har blivit uttagen att representerra Sverige vid VM i karate i Turkiet senare i år. Foto: Johan W Jönsson

Genom en andraplats i Austria Open fick Albin ihop tillräckligt mycket poäng för att vara kvalad till VM. Det krävs dock även en godkännande från förbundet och det kom nyligen.

– Tävlingen i Österrike var en kvaltävling till VM och det som var målet var att plocka poäng till rankningen. Vilket jag lyckades med, säger Albin.

Totalt krävs fyra poäng och han hade redan poäng från Swedish Open. Den andra kvaltävlingen som var i Tyskland beskriver Albin som en riktig flopp då han åkte ut i första omgången.

– Jag fick två poäng för guldet i Swedish Open och tre poäng för silvret i Österrike. Så jag fick ihop fem poäng, vilket var vad som krävdes.

Den officiella uttagningen sker efter att förbundet analyserat hur utövarna presterat i de olika kvaltävlingarna och det som Albin gjort räckte för en plats.

– Det kändes riktigt nice när jag fick veta att jag blivit uttagen i min kategori. Det ska bli väldigt häftigt att få representera Sverige på ett VM, säger Albin.

Han tävlar i juniorklassen herr 16-17 år 68 kilo. I den kategorin är han ensam från Sverige. Det skickas inte utövare i alla kategorier. Totalt ska nio personer representera Sverige på VM.

– Förbundet tar bara ut dem som de verkligen tror ska klara av att prestera. Det kändes kul att få höra det, säger Albin.

Vad kan du ha för förväntningar på ett VM?


– Jag hoppas på att vinna. Det är drömmen. Men jag hade varit nöjd om jag vann några matcher. Det är mitt första mästerskap på internationell nivå.


Albin Urhagen visar prov på spänst, balans och kontroll. Foto: Johan W Jönsson


Albin har tillhört den svenska utvecklingstruppen 14-18 år i landslaget sedan i höstas. I världen är han rankad som 298.

– Inget fantastiskt så. Men italienaren mötte i finalen i Österrike är rankad trea i världen. Jag förlorade med 1-0. Han var väldigt skicklig efter att han plockat sin poäng.

– Det var ganska jämnt mellan oss i början. Sedan tog han ett poäng med ett slag. Efter det var det svårt för mig. Han var duktig på att röra sig, ducka och undvika mig, säger Albin.

Resan fram till finalen var ganska bekväm. En schweizisk landslagsman besegrades med 5-0 i första omgången och en österrikare med 8-0. I semin blev det 4-1 mot en ny schweizare.

– Det var hårt motstånd men jag hade dels lite flyt med att jag slapp möta trean i världen på väg till final. Sedan hade jag förberett mig bra och toppat mig till tävlingen.

VM äger rum i Turkiet i oktober. Innan det väntar SM och där hoppas Albin kunna plocka sitt första guld. Han har ett silver sedan tidigare. I fjol diskade han ut sig.

– SM är ett stort mål. I och med att jag blev uttagen till VM så är jag etta i Sverige just nu. Sedan är det även två internationella tävlingar, en i Tyskland och en i Polen också innan VM.

Till vardags går Albin på Riksidrottsgymnasiet Fredrika Bremer i Stockholm där han har sin sport på schemat. Över sommaren är han hemma i Öringe och Laholm.

– Jag jobbar på Skogaby Golfklubb på morgonen och sedan tränar jag efter det. Jag har oftast eftermiddagarna fria. Det är skönt även om jag måste gå och lägga mig tidigt, avslutar han.

Albin Urhagen kvalade till VM via poäng i Swedish Open och Austria Open där han vann respektive slutade tvåa. Foto: Johan W Jönsson