SPORT 2022-07-18 KL. 19:07

Tre medaljer till laholmslagen på SM

Av Johan W Jönsson

Det blev dubbla medaljer till Laholms RF voltige och en medalj till Caprifolen när SM i voltige ägde rum i Billdal. ”Det var väldigt oväntat! Vi åkte dit för att ha roligt och träna Calle (hästen) eftersom att det bara var hans fjärde tävling”, säger Laholms seniorlags linförare Jenny Bergman.

Tre medaljer till laholmslagen på SM
Laholms Jasmine Jacobsen tog silver i den individuella seniorklassen. Foto: Voltigefoto

SM i voltige blev en lyckosam historia för deltagarna från Laholmslagen. Totalt blev det tre silver och en fjärdeplats. En av medaljerna togs av Laholms seniorlag.

Laget har inte tävlat på SM sedan 2018. Deras häst Quincy gick hastigt bort året därpå. Nu har den nya Cambiasso eller ”Calle” tränats upp så att var redo att beträda den stora scenen.

– Äntligen blev det SM igen och det gick ju jättebra!, säger Jenny Bergman.

I fjol hade Laholms voltiges seniorlag fått tag på Cambiasso så att de hade kunnat vara med på SM. Men eftersom att hästen var ny i sporten fick man avvakta.

– Detta var bara hans fjärde tävling. Men när vi tävlade hemma i Laholm senast så kvalade vi in på SM och då var det bara att köra, säger Jenny.

SM var i tre dagar (fyra med invigningen). Under den första dagen var det grundprogram och sedan väntade två kürer med avslutande finalkür.

– Vi låg trea efter grunden. Men inför den andra dagen kunde inte ett av lagen fortsätta och det gick jättebra för oss i küren. Vi gick upp på andra plats och höll den placeringen.

Tanken var att åka på SM och ha kul. Laget kunde genomföra en avslappnad tävling och glädjen var stor efter det oväntade silvret.

– Vi har fått så mycket beröm för Calle. Alla säger; ”Åh, vilken häst!” Han har verkligen kommit långt. Att gå med seniorlag i voltige är inte det lättaste. Vi är så glada!

Jenny säger att det finns ännu mer att ta av. Det är inte perfekt än men med tanke på förutsättningarna och den korta tid han kört så gjorde Calle ett bra väldigt jobb.


Sanna Rådahl och Ebba Thorngren från Caprifolen tog silver i klassen för par. Foto: Voltigefoto


I silverlaget ingick Mika Potocki, Mira Rydberg, Ida Dessezar, Michelle Eremar, Molly Erlandsson och Linnea Östlund. Jenny Bergman införde hästen ”Calle”.

Team Svea från Malmö vann juniorklassen före Laholm. De infördes av Laholmsbördiga Ronja Persson. Svea har kvalat in till VM.

– De är jätteduktiga. I küren är vi inte så långt ifrån men i grundövningarna är vi lite efter. I och med att vi har ny häst så får vi prioritera var vi ska lägga krutet.

I den individuella klassen för seniorer blev det silver för Laholms Jasmine Jacobsson. Mariane Jensen linförde hästen Lucky Lover.

Sanna Rådahl och Ebba Thorngren från Caprifolen knep en silvermedalj i Pas de deux-klassen (par). Hästen heter Bandelora och linföraren Monica Slottheden.

Amalia Glimmerhav från Laholms voltige slutade fyra i den individuella juniorklassen. Inger Lindberg linförde hästen Charlie.

Sally Källén och Ebba Thorngren från Caprifolen tävlade individuellt i miniorklassen och slutade på plats 11 respektive 15.

I samma klass slutade Emmely Schmidt Johansson från Laholm på 13:e plats. För samtliga de tre ynglingarna var det första svenska mästerskapet.

Även Svea Toremalm från Caprifolen gjorde sitt första SM och slutade på plats 16 i juniorklassen. Monica Slottheden linförde hästen Bandelora.


Laholms RF voltige tog silver i lagklassen för seniorer. På bilden syns Linnea Östlund, Mika Potocki och Ida Dessezar. Foto: Voltigefoto