SPORT 2021-11-25 KL. 16:05

Tre laholmare var med och säkrade SM-guld till HBK

Av Johan W Jönsson

Halmstads BK har Sveriges bästa andralag. Det står klart efter att HBK U21 besegrat IF Elfsborg i SM-finalen på straffar. På slutsignal firade HBK:arna och det blev medaljer, banderoll med texten “mästare” samt segerpokal. I finallaget ingick tre laholmare. “Det var riktigt kul!”, säger Melvin Sjöland.

Tre laholmare var med och säkrade SM-guld till HBK
Halmstads BK:s SM-guldvinnande andralag. Jonathan Wadensten är fyra från vänster. Viktor Håkansson syns i profil till höger om pokalen. Melvin Sjöland är skymd. Bild: Robert Johansson

Tillsammans med Victor Håkansson och Jonathan Wadensten var han med i det SM-guldvinnande laget. Den fjärde laholmaren som kunde varit med, målvakten Petter Andersson, hade fått ett stipendium och var därför istället på FC Barcelonas Champions League-match.

Elfsborg var favorit inför SM-finalen. De har ställt upp med starka lag i slutspelet med mestadels spelare från A-truppen.
– De har haft riktigt starka lag men trots det så tycker jag ändå att vi var det bättre laget matchen igenom. De hade ett par bra lägen i början men sedan tog vi över.

HBK hade flera chanser att spräcka målnollan. Ett avslut tog i virket, något gick över mål och ett friläge brändes. Ändå var det Elfsborg som gick till pausvila i ledning.
– Vi förtjänade att ta ledningen men så gjorde de ett mål precis innan paus. Men vi körde ändå på i andra, säger Melvin.

Elfsborg fick en spelare utvisad efter två gula kort i andra halvlek och med dryga tio minuter kvar att spela kvitterade HBK genom Erik Ahlstrand.
– Vi tryckte på men fick inte in bollen och det gick till straffar, igen, säger Melvin och tänker på semifinalen mot Varbergs BoIS, som också gick till straffsparksläggning.

HBK:s målvakt Malte Påhlsson blev åter hjälte. Han räddade tre straffar i semin och nu räddade han en och slog in den avgörande i mål, till vild glädje.
– Det betyder ändå mycket för de som inte får spela i A-laget och för oss från U19 som vill komma upp och visa upp oss. Ett SM-guld är stort för hela klubben.

– Det är många bra lag både i den södra och norra serien, så det är starkt att vinna, fortsätter Melvin.

Victor Håkansson gjorde 90 minuter som vänsterback. Jonathan Wadensten och Melvin Sjöland hoppade in i andra halvlek.
– Victor gjorde det jättebra under hela matchen. Det var kul att jag jag och “Jonte” fick hoppa in och bidra lite också, säger Melvin.

På bussresan hem från Borås firade laget lite och när de kom tillbaka till Örjans vall väntade supportar med bengaler och hejarop.
– Det var skoj! Lite firande blev det men ändå lugnt. Vi har snart match med U19 och ska börja ladda för den, säger Melvin.


Jonathan Wadensten, Erik Ahlstrand, Alexander Johansson och Melvin Sjöland skyndar sig mot matchvinnande målvakten Malte Påhlsson sedan denne avgjort finalen. Bild: HBK


Ja, för det står viktiga matcher på agendan för just U19-laget. De leder sin serie med tre omgångar kvar. Vinner laget serien väntar SM-final mot Hammarby.
– Jag tror att vi behöver ta full pott för att hålla IFK (Göteborg) bakom oss. Så det gäller att ta en match i taget. Vi är favoriter mot Ängelholm och Jönköping men mot Malmö är det öppet.

Vad har du, Victor och Jonathan för chanser att bli uppflyttade i A-truppen till kommande säsong?
– Det är jättehård konkurrens men vi vet inte hur det ser ut än till nästa säsong. En del beror säkert på vilken serie HBK spelar i och vilka positioner det öppnar upp sig på.

– De kan inte säga något nu men vi kan inte göra så mycket mer än att gnugga på. Går det inte finns det andra bra klubbar också, avslutar Melvin Sjöland.