Klik venligst
SPORT 2023-11-03 KL. 16:57

Tränarprofilen byter Ysby mot Laholms FK

Av Johan W Jönsson

Efter tretton raka säsonger som tränare för Ysby BK:s herrar tar nu Tomas Karlsson över som ny damtränare i Laholms FK. Fotbollsprofilen ser fram emot en ny utmaning.
– Jag kommer alltid ha varma känslor för Ysby. Men jag ville göra något helt annat och det här är helt annorlunda mot det jag gjort hittills, säger Karlsson.

Tränarprofilen byter Ysby mot Laholms FK
Tomas Karlsson är ny tränare för Laholms FK:s damlag. Foto: Johan W Jönsson

När han kom till Ysby BK inför säsongen 2011 var det ett av Sveriges sämsta lag. Sedan dess har de gulsvarta blivit bättre och bättre och nästa år spelar laget i division 5.

– Det kunde inte bli ett bättre avslut – helt fantastiskt! Det är sorgligt att lämna Ysby men det känns skönt att sluta på topp i den bemärkelse att det sista året blev det bästa.

Var det inte aktuellt att hänga med upp i femman?

– Jag hade slutat oavsett. Jag vill testa något nytt innan jag blir för gammal. Ysby mår bra som förening, laget är bra och det är ett fint kompisgäng. Det känns skönt att lämna över det.

Varför blev det just LFK?

– Jag tyckte att det lät roligt på en gång. När vi sedan satt och pratade tyckte jag att det lät ännu mer spännande. Så när jag fick frågan tackade jag ja direkt.

Vad är det som lockar?

– Att det är så annorlunda gentemot att träna Ysby. Jag har fått erbjudanden från lag i femman och sexan men det är typ samma sak. Jag lockades av att prova på något nytt.

– Att förutsättningarna till att göra något bra är goda i LFK är också lockande. Truppen är ganska stor och ung. Många verkar också prioritera fotbollen högt.

Tomas har varit tränare i många år. Innan sejouren i Ysby var han i Skottorp. Erfarenheten av dam- och flickfotboll är dock inte stor. Men han har hjälpt till i sina döttrars lag i DFK HaSko.

– Jag har mest varit en glad förälder som har hjälpt till lite. Så erfarenheten är väldigt begränsad. Det kommer säkert vara skillnad mot att träna Ysby men vilken får vi se.

Innan Karlsson lärt känna spelarna i truppen är han inte så intresserad av att prata målsättningar eller spelsätt. Däremot berättar han att han är trygg i sin ledarroll.

– Vi får utgå ifrån vad spelarna spelarna vill och kan samt hur de vill ha det. Det viktigaste är att få med dem på tåget. Jag är inte intresserad av att röra runt en massa i redan fungerande rutiner.

Tomas Karlsson har varit spelande tränare i Ysby. I fjol deltog han i samtliga matcher. I år bara i en på grund av en knäskada. Det gick bra för laget ändå. Tomas har tidigare spelat i division 3 med moderklubben Osby. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Vad står du för rent fotbollsmässigt?

– Det jag står för mest är egentligen att det mentala är mycket viktigare i fotboll än vad många tror. Att man är påkopplad, att man fokuserar på rätt saker och lägger tid på det man kan påverka.

– Det mentala är ledstjärnan. Rent fotbollsmässigt finns både resultat- och utvecklingsmål och då är det jätteviktigt att spela en attraktiv och offensiv fotboll. Att tjonga är jag helt allergisk mot.

LFK:s damer började om i division 4 i år. Laget gick rakt igenom serien. På sikt vill föreningen ha ett lag högre upp i seriesystemet. Men något krav att gå upp redan nästa år igen finns inte.

– Vi ska fokusera på vår egen prestation och vi ska göra det så bra som möjligt. Sedan ska en förening i LFK:s storlek inte ligga så lågt som i division 3 på sikt.

– Vi ska bygga något bra över tid som är tåligt för lite motgång också. Hellre det än att det går jättesnabbt och att det plötsligt rasar ihop som ett korthus, fortsätter Karlsson.

Ingen spelare har aviserat att de tänkt sluta spela eller att de ska lämna föreningen. Utöver ett lag i division 3 ska LFK även ha ett lag i en utvecklingsserie.

– Tjejerna som finns i truppen har spelat oss upp från division 4. De som är där nu är viktigast. Även om det inte blir ett enda nyförvärv så kommer det bli jättebra ändå.

– Vi kommer inte ragga spelare. Är det någon som hör av sig och vill komma så får vi titta på det. Men då ska det vara spelare som bidrar och som vill och kan vara i LFK en tid framåt.

Tomas har skrivit om YBK:s matcher på ett humoristiskt sätt. Texterna har publicerats på föreningens hemsida och har blivit mycket populära.

Kommer du att skriva även om LFK:s matcher?

– Det är en sådan sak som tjejerna och LFK får bestämma. Sedan vet jag inte om den jargong jag kört hittills passar föreningen, även om jag säkert kommer kunna ha samma tonläge.

– Texterna om Ysby är skrivna med ett underdogperspektiv där jag romantiserar kring det sunkiga och halvdana. Det kan jag inte riktigt göra i en stor klubb som LFK, säger Karlsson.

Han bor i Skummeslövsstrand med hustru och två döttrar. Till vardags arbetar han som biträdande rektor på Apelrydsskolan i Båstad. Tidigare har Tomas spelat division 3-fotboll med Osby.

Hur ledarstaben kring Tomas Karlsson kommer att se ut är inte klart i skrivande stund. Men det ska in en assisterande tränare bredvid honom.

Tomas Karlsson ser fram emot en ny utmaning. Att träna LFK:s damer blir något helt annat än att träna Ysbys herrar, tror han. Foto: Johan W Jönsson